Обмін полоненими: серед інших, на волі – Максим Буткевич

Обмін полоненими: серед інших, на волі – Максим Буткевич
Військовослужбовець Максим Буткевич, який до 2022 року був відомим правозахисником і журналістом, на початку повномасштабної війни став до лав Збройних сил України.

Максима Буткевича, українського правозахисника, журналіста, громадського діяча та військовослужбовця звільнили з російського полону.

Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA з посиланням на Максимового батька.

Яке щастя!!! З російського полону повернувся правозахисник і наш колега Максим Буткевич! Він уже на території вільної України. Максиме, чекаємо вдома, – написала також у фейсбуці голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

У цей час офіційні російські інформаційні агентства пишуть про обмін військовополоненими, що відбувся у форматі 95 на 95 за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів.

Військовослужбовець Максим Буткевич, який до 2022 року був відомим правозахисником і журналістом, на початку повномасштабної війни став до лав Збройних сил України. Службу проходив у 210-му спеціальному окремому батальйоні “Берлінго”, брав участь у звільненні Київщини.

Приблизно 21-24 червня 2022 року командир взводу Буткевич разом з іншими військовослужбовцями ЗСУ потрапив у полон в районі захоплених росіянами пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Російські пропагандисти опублікували відео його допиту. Згодом міноборони РФ підтвердило, що Буткевич є військовополоненим і станом на 9 серпня 2022 року перебуває на території окупованої Луганщини

У березні 2023 року незаконні суди на окупованій території Донеччини та Луганщини “засудили” журналіста до 13 років колонії суворого режиму. Буткевича визнали винним у нібито “жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів”. А також у “замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом” (нібито, перебуваючи у Сєвєродонецьку, він поранив двох жінок, вистреливши з гранатомета по під’їзду житлового будинку).

Міністерство закордонних справ України тоді засудило і назвало “незаконним і нікчемним” це рішення.

Нелегітимні суди також загратували на 8,5 та 18,5 років ще двох українців – Віктора Похозея та і Владислава Шеля.

13 березня 2024 року Верховний суд у Москві, розглянувши касаційну скаргу, залишив без зміни вирок Буткевичу – 13 років колонії суворого режиму.

Максим Буткевич – координатор та співзасновник проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, “Громадського радіо”. Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

У грудні 2023 року, перебуваючи в полоні, Буткевич став лауреатом Національної правозахисної премії.

Нагадаємо, "КНДР вторгається в Європу": Сибіга виступив зі зверненням до союзників

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next