Чому «крутять суглоби» на зміну погоди?

Чому «крутять суглоби» на зміну погоди?
Зміну погоди дуже добре відчувають ті, у кого є певні проблеми з суглобами. Хтось вже з цим змирився і терпить, хтось використовує народні методи, а хтось іде до лікаря.

Зміну погоди дуже добре відчувають ті, у кого є певні проблеми з суглобами. Хтось вже з цим змирився і терпить, хтось використовує народні методи, а хтось іде до лікаря. Як правило, здорові люди не повинні відчувати зміни в організмі при погіршенні погоди. Зазвичай, найточнішими «синоптиками» є ті, хто має різні ревматичні захворювання.

Сімейна лікарка 2-ої міської поліклініки міста Львова Марія Старенька каже: «Причина болі в суглобах може бути через травму, переохолодження, дегенеративні зміни. На погоду частіше болять суглоби, якщо вже є наявні дегенеративні зміни в суглобах».

Лікарка-ревматолог львівської 2-ої міської лікарні Ірина Чіжікова зазначає: «Основна причина, з якою займаються ревматологи – це ревматоїдний артрит та аутоімунні захворювання. Є ще системні захворювання сполучної тканини, які проявляються суглобовим синдромом. Є реактивні артрити, несептичні, тобто негнійні після перенесеної кишкової та урогінітальної інфекції».

Щодо молодих людей, то в основному реагувати на зміну погоди вони можуть через перенесені травми кісток чи суглобів.

Марія Старенька розповідає: «Причиною болі в суглобах може бути травма. Біль в суглобах може виникати, наприклад, коли дитина росте. Тоді виділяється більше гормонів, які не встигають за ростом дитини і тоді теж може з’явитись біль в суглобах».

Але все ж до чого тут погода? Справа в тім, що від перенесених травм або наявних захворювань пошкоджуються нервові закінчення. При підвищенні вологості вони набрякають, а зниження температури провокує біль. Окрім того, коливання атмосферного тиску змінюють тиск у порожнині суглоба. Таким чином, це дратує нервові закінчення і у людини починає крутити ноги. Але в будь-якому випадку, це сигналізує про певні порушення в організмі. 

«Якщо ми звертаємо увагу на те, що нас турбують болі і пов’язуємо це зі змінами погоди, це не правильно. Прислуховуємося до свого організму. Виникають болі - ідемо до ревматолога. Ревматолог виявляє причину болі  і назначає правильне лікування» -  каже Ірина Чіжікова.

Проте, не потрібно забувати, що болять суглоби не завжди на зміну погоди.

Ірина Чіжікова додає:«Є реактивні артрити при інфекційних захворюваннях, такі як грип, краснуха, паротит. Напевно, всі хворіли на грип і знають, що коли температура підвищується відбувається пірогенна реакція. В нас починають боліти м’язи, болять суглоби, але при правильному лікуванні температура знижується і цей біль зникає».

Марія Старенька розповідає: «Можуть бути болі в колінних суглобах наприклад коли остеохондроз і радіація болів теж убудуть боліти колінні суглоби. Дегенеративні зміни в кульшових суглобах і будуть боліти колінні суглоби, хоча на рентген знімках ми нічого не будемо бачити. Тобто біль і радіація болю з іншого місця так само може бути».

Але, в основному, зазначають спеціалісти, звертаються люди після 40 років з остеоартритом.

Ірина Чіжікова зазначає: «Зазвичай, остеоартрити виникають на найбільших ділянках тіла: шиї, попереку, плечах, стегнах, колінних суглобах, в жінок на перших пальцях кистей, дрібних суглобах кистей і перших пальцях  ніг».

Щоб не відчувати болі в суглобах у старшому віці, берегти себе треба змолоду, наголошують лікарі.

«В лікуванні остеоартриту на першому місці не стоїть медикаментозне лікування, а корекція ваги. На другому місці – зарядка і фізкультура. Третє - це правильний спосіб життя, тобто харчування та фізичне навантаження» - каже Ірина Чіжікова.

Марія Старенька додає: «Необхідно вживати вітаміни та мікроелементи. Також важливе значення має спорт, плавання і ходьба. Потрібно слідкувати за масою тіла. Людям, які мають сильне навантаження особливо на колінні суглоби, необхідно носити наколінник».

Якщо інтенсивний біль часто повторюється: набрякає суглоб, ділянка стає гарячою на дотик і є похрускування - не старайтесь це лікувати самостійно та вдаватись до народної медицини. В деяких випадках вона і справді може допомогти, але все ж, щоб не допустити ускладнень, зверніться до ревматолога, ортопеда або травматолога.

https://www.youtube.com/watch?v=VaXn_e-k3J4

Авторка: Ірина Цвігун

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Сертифікат про вакцинацію стане "перепусткою" в публічні заклади - МОЗ Сертифікат про вакцинацію стане "перепусткою" в публічні заклади - МОЗ
Восени й взимку українцям слід буде носити маски у публічних місцях. МОЗ поки не розглядає варіант скасувати носіння масок навіть для вакцинованих.
У Львові облаштували 10 стаціонарних пунктів вакцинації
У середу, 24 лютого, їх оглянув міський голова Львова Андрій Садовий.
У лікарнях України почали вести облік антибіотиків У лікарнях України почали вести облік антибіотиків
У 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель препаратів перевищив 6,4 млрд грн.
Loading...
Load next