У МОЗ відповіли, чи є в Україні новий підвид COVID-штаму "Омікрон"

У МОЗ відповіли, чи є в Україні новий підвид COVID-штаму "Омікрон"

У жовтні 2022 року у США зафіксували новий підвид "Омікрону" під назвою ХВВ.1.5, який поширився в інших країнах. За даними ВООЗ, цей штам коронавірусу вже виявили у 29 країнах і він загрожує новою хвилею пандемії. Однак станом на початок січня нового підвиду ХВВ.1.5 в Україні не зафіксовано, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Ситуація у світі навколо COVID-19 залишається нестабільною. Зʼявляються нові види і підвиди хвороби. Останнім часом епідеміологи звертають увагу на розповсюдження нового штаму під назвою ХВВ.1.5, – йдеться у повідомленні МОЗ.

Центр громадського здоровʼя постійно проводить молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2. Фахівці провели вже 928 дослідів за весь час і підваріанту ХВВ.1.5 не виявили. 

У Центрі з контролю та профілактики захворювань кажуть, що новий субваріант вже посідає друге місце після оригінального підтипу "Омікрон", або становить 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США. 

Науковці досліджують, чи є XBB.1.5 більш серйозним, ніж інші попередні підваріанти. Наразі недостатньо доступної інформації для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов’язаної з цим підтипом.

Водночас старший епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхове заявила, що XBB.1.5 є найбільш заразним з усіх. За словами науковиці, у XBB.1.5 є мутації, що дозволяють йому "прилипати" до клітин і легко розмножуватися.

Нагадаємо, що в Україні зростає кількість госпіталізацій через COVID-19.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
В Україні за останню добу підтвердили 9 590 випадків зараження на коронавірус В Україні за останню добу підтвердили 9 590 випадків зараження на коронавірус
За останню добу в Україні виявили 9 590 випадків зараження коронавірусною інфекцією. Зокрема найбільше інфікованих зареєстрували в Києві - 1070 підтверджених випадків.
В Україні знову зросла кількість хворих на COVID-19 В Україні знову зросла кількість хворих на COVID-19
За минулу добу зараження COVID-19 підтвердили у 11 627 українців. Зокрема, захворіли 518 дітей та 259 медпрацівників.
Понад 10 тисяч інфікованих: коронавірус в Україні продовжує набирати оберти Понад 10 тисяч інфікованих: коронавірус в Україні продовжує набирати оберти
За минулу добу в Україні захворіли на коронавірус 10 072 людини. Від ускладнень Covid-хвороби померло 307 українців.
Loading...
Load next