Немирівська міська лікарня просить передати їй приміщення для розширення паліативного відділення

Немирівська міська лікарня просить передати їй приміщення для розширення паліативного відділення
Покращення якості життя важкохворих пацієнта.

Покращення якості життя важкохворих пацієнта. Полегшення болю, психологічна та духовна підтримка - усе це складові паліативної допомоги, розповідає нам Ярослав Мазур, керівник Немирівської міської лікарні. І додає: паліативне відділення функціонує в них близько чотирьох років і наразі воно єдине на район.

Він пояснив: "Ми їм створюємо умови для того, щоб був їхній от тут догляд і перебування наближене до домашніх умов. Ось таке перше правило медичної допомоги - знеболення. Друге правило паліативної медичної допомоги - це відсутність запаху. Щоб такого не було, ми стараємось часто хворих мити, міняти їм памперси”.

Разом із тим пацієнтка Стефа додала: "Купаємось щотижня. Постіль міняють. Їсти дають файно: у понеділок курка, у вівторок котлети, пельмені, голубці. Все що хочете!"

Заступниця директора Яворівського районного терцентрусоцобслуговування Ірина Масюк пояснила: "На зимовий період або коли у хворих виникають якісь критичні ситуації, наприклад, треба підлікуватися, то ми намагаємося помістити в дану лікарню. Але, на жаль, кількість дуже обмежена і є лише 20 місяць. А сьогодні, мабуть, 30 осіб потребують такої госпіталізації".

Окрім цього, терапевт Немирівської міської лікарні Світлана Криван сказала: "Звісно, що така кількість ліжок є надзвичайно мала. Навітьдля немирівську дільницю, не кажучи про районний масштаб. І майже кожного дня до нас звертаються як родичі хворих, так і їх близькі із питанням про госпіталізацію в наше паліативне відділення".

Отож, питання розширення відділення зараз неабияк на часі. І місцеві посадовці запевняють, що на території Немирова навіть є відповідне приміщення - колишній обласний протитуберкульозний санаторій, який зараз просто пустує.

"Тут, в чудесному місці, де є сосни й свіже чисте повітря, не можуть лікуватися наші одинокі громадяни. Така ситуація є злочином. Потрібно найперше розв'язувати це питання, бо послуга паліативного геронтологічна, догляд за старенькими особами, які одинокі", - додала начальниця управління соцзахисту населення Яворівської райадміністрації Уляна Ганусяк.

Приміщення санаторію розташоване на близько 12 гектарах землі. Довкола сосновий ліс, водойма. Та й у середині тут усе пристосовано для комфортного перебування пацієнтів.

Близько 150 фахівців, які залишилися без роботи після розформування санаторію, підтримують таку ініціативу. Адже сподіваються на появу нових робочих місць.

За словами кухарки закладу, тут відпочивали діти-чорнобильці, а потім його передали туберкульозному відділу. На щастя, нічого не зникло, а все ще більше розбудувалося. Тому буде дуже важко, коли його знищать за часи незалежності України.

Технічний працівник Степан Вуйцик пояснив: "Зараз об'єкт залишився без нагляду та охорони. Якщо в такому стані він буде стояти й надалі, то з нього практично нічого не лишиться".

Натомість при розширенні паліативного відділення планують збільшити не лише кількість ліжкомісць, але й кількість працівників. 

Директор КНП «Немирівська міська лікарня» Ярослав Мазур  зазначив: "При збільшенні кількості пацієнтів будуть однозначно відновлюватися нові робочі місця.Наразі це 150 осіб. Тобто на них приблизно буде ще 100 працівників, які їх обслуговуватимуть. Тому що люди важкі, їх треба підіймати, перевертати й возити на колясках".

Фінансувати ж медзаклад буде НСЗУ, каже Ярослав Мазур. Зваживши усе, свою підтримку ініціативі висловили і районні посадовці, а також народні депутати України від цього округу, які просять облраду підтримати такий проект.

Цілком підтримує ініціативу громади й очільник області Максим Козицький. Каже, що на сьогодні Львівщина, на жаль, не повністю забезпечена місцями для паліативних хворих.

Разом із тим, він сказав: "Я вважаю, що на базі санаторію Немирів можна створити не тільки паліативне відділення, а також і додатково геріатричний центр. Але якщо брати саме паліативне відділення, яке фінансується НСЗУ, то саме цей пакет на паліативну допомогу розрахований дуже добре і повністю дозволяє закрити потреби таких відділень".

Заступник голови Яворівської райради Володимир Мацелюх ствердив: "Майно повинно залишитись тут, аби санаторій працював. Питання вже, в якому вигляді він буде працювати, яка його функція, кого тут будуть лікувати. Це вже питання до наших медиків, які готові працювати, взяти частину колективу s його розвивати, лікувати людей в паліативному відділенні".

Та головним занепокоєнням місцевих є час. Люди переконані:якщо приміщення отримають вже після опалювального сезону, то сил і грошей для відновлення корпусу знадобиться значно більше, ніж зараз.

В управлінні майном Львівської облради зволікання пояснюють так: наразі з’ясовують, яким буде найбільш цільове використання цього об’єкту.

Начальник управління майном спільної власності Львівської облради Віктор Кусий повідомив: "Є можливе бачення стосовно доцільності, власне, залишення цього майнового комплексу у власності обласної ради й використання під один із закладів обласної ради. В тому числі можливо навіть галузь соціального захисту. Усі ось ці варіанти управління майном спільної власності напрацює і подасть на розгляд майнової комісії".

Відтак, розглянути питання планують уже на початку вересня, каже посадовець. 

А тим часом необхідне обладнання, комфортні палати, свіже повітря, водойма та навіть кінотеатр - усе це очікує на друге дихання. Справа залишається лише за рішенням обласних чиновників і безпосередньо за комісією з майнових питань. Ми ж слідкуватимемо за цією темою і повідомлятимемо вам актуальні новини.

https://youtu.be/mYrDt35nkIEЛіжкомісць для важкохворих в Немирові катастрофічно бракує

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Коронавірус в Україні: за добу виявили понад 4600 нових випадків захворювання Коронавірус в Україні: за добу виявили понад 4600 нових випадків захворювання
За добу, 14 вересня, в Україні зафіксовано 4640 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Серед них захворіло 531 дитина та 95 медпрацівників.
Хірурги Львівського Охматдиту врятували дитині нирку, яку у іншій лікарні хотіли видаляти
Ромчик вже добре ходить, усміхається і залюбки спілкується.  А ще декілька днів назад він пережив складну операцію, тому що народився з важкою вродженою патологією нирок.Дитячий уролог Ігор Гри
Loading...
Load next