Львівські медики розповідають про алергію на сезонні цвітіння

Львівські медики розповідають про алергію на сезонні цвітіння
Поліноз – знайоме слово для тих, хто страждає від алергії. Загострюється це захворювання в період масового цвітіння.

Поліноз – знайоме слово для тих, хто страждає від алергії. Загострюється це захворювання в період масового цвітіння. І якраз зараз алергікам особливо непереливки, оскільки розквітли чи не найбільш алергенні рослини.

Лікарка-алерголог 1-ї міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Ірена Мушак пояснила: "У кінці липня та на початку серпня почалася третя хвиля такого пилкування і, власне, зараз в нас цвітуть такі бур’яни, як полин, амброзія, соняшник, лобода".

Найперше пилок цих рослин контактує зі слизовими оболонками носа, рота та очей, які найсильніше реагують на подразник.

"Це можуть бути прояви з боку носа, такі як багаторазове пчихання, прозорі виділення з носа або навпаки закладеність носа, може бути сльозотеча, почервоніння і свербіж очей, свербіж носоглотки. Найсильніші, найважчі прояви можуть бути з боку бронхів, тобто приступи бронхіальної астми", - зазначила Ірена Мушак.

Не часто, але буває, що алергія може супроводжуватись невеликою температурою до 37 або 37.2 градусів.

Окрім цього, лікарка-алерголог каже, якщо такі симптоми часто плутають ще з чимось простудним. Проте, якщо тривають більше як тиждень, то треба сходити до сімейного лікаря, взяти електронне скерування і прийти на консультацію до алерголога.

Завідувачка кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Д. Галицького Валентина Чоп’як сказала: "У хворих на алергію більш спровокована імунна система і вони більш схильні до вірусів, наприклад, COVID-19, тому про це треба пам’ятати".

Також варто пам’ятати, що пилок може містити свої білки й у харчових продуктах, таким чином буде виникати перехресна алергічна реакція. В медицині це називають синдромом оральної алергії, який може супроводжуватись свербежем в носоглотці, набряком язика та губ.

"Якщо ми говоримо за рослинки цього періоду, а саме полин, амброзія і соняшник, то найчастіше це будуть продукти бджільництва, соняшникова олія, майонез, халва, диня, банан; такі різноманітні спеції, як кориця, коріандр, аніс; лікарські трави, наприклад, календула", - додає медичний фахівець Ірена Мушак.

Якщо ж ви хочете дізнатися, чи є у вас алергія на сезонні цвітіння, можна зробити алергопроби. Втім проводять їх в кінці жовтня, коли трави вже перецвітають.

Також лікарка-алерголог 1-ї міської клінічної лікарні ім. Князя Лева розповіла: "Лікування полягає в тому, що з маленької концентрації пилку ми проводимо так зване можна тренування організму перед контактом наступного сезону. Таке лікування називається специфічною алерговакцинацією. Воно проводиться, власне, тільки після цвітіння, і щоб протягом осені, зими й у когось трішечки весни встигли провести такий курс лікування".

Якщо ж симптоми вже з’явились, то в такому випадку можна проводити лише симптоматичне лікування. Шкірні алергопроби в цей час виконувати не можна, а лише ті, які роблять в пробірці.

"Зараз є можливість визначити близько 300 різноманітних алергенів. Це і побутові, і харчові, і звичайно, пилкові, яких особливо багато. Коли є загострення хвороби, то ми можемо провести в пробірці однозначно, незалежно від того чи є загострення, чи ні", - запевнює Валентина Чоп’як, завідувачка кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Д. Галицького.

А от щодо масок в цей період, то окрім того, що вони зменшують розповсюдження вірусу, це ще й додатковий захист для алергіків.

За словами Валентини Чоп’як, прикриваючи носові ходи й вуста маскою, можна зменшити попадання пилків. Тим більше вони набагато більші за розмірами, ніж віруси.

Також, щоб зменшити контакти з алергенами, лікарі рекомендують частіше робити вологе прибирання, а приходячи з вулиці промивати слизові оболонки носа та полоскати рот і горло. Окрім того, після вигулу своїх домашніх улюбленців, їх теж рекомендують купати, оскільки вони можуть приносити з собою пилок на шерсті.

https://youtu.be/RW4L7jI0bGc

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Декілька країн готові визнати український паперовий COVID-сертифікат, - Кулеба Декілька країн готові визнати український паперовий COVID-сертифікат, - Кулеба
Угорщина, Молдова, Грузія та Туреччина першими можуть почати визнавати українські паперові COVID-сертифікати про вакцинацію від коронавірусу.
У Львові лікують жінку з Луганщини, яка врятувала свого 8-річного сина під час обстрілу (відео) У Львові лікують жінку з Луганщини, яка врятувала свого 8-річного сина під час обстрілу (відео)
Внаслідок травми жінка повністю втратила можливість ходити. Зараз з нею працюють фізіотерапевти.
Олена Зеленська спільно з МОЗ створила програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для українців Олена Зеленська спільно з МОЗ створила програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для українців
Міністерство охорони здоров’я, реалізуючи ініціативу першої леді Олени Зеленської, створює проєктний офіс із виконання програми охорони психічного здоров’я українців.
Loading...
Load next