Львівські лікарі вчать правильно обробляти рани

Львівські лікарі вчать правильно обробляти рани
З різноманітними травмами лише у Львівську міську дитячу лікарню щороку поступає майже 500 дітей, серед яких близько 300 перебувають на амбулаторному лікуванні та понад 200 на стаціонарному.Травми,

З різноманітними травмами лише у Львівську міську дитячу лікарню щороку поступає майже 500 дітей, серед яких близько 300 перебувають на амбулаторному лікуванні та понад 200 на стаціонарному.

Травми, спричинені укусами тварин чи порізами об іржаві предмети, краще не лікувати самостійно, тому що можуть бути ризики інфікування сказом або правцем.

При глибоких травмах не рекомендують використовувати антисептичні засоби, які мають барвники, бо це заважає лікареві правильно оцінити, які структури пошкоджені в рані.

Заступник головного лікаря з хірургічної роботи Львівської міської клінічної дитячої лікарні Федір Осим сказав: "В міській дитячій лікарні з 2005 року існує антерамічний центр. Він займається укусами тварин. Протягом року в нашій лікарні 230-250 дітей. Вже 15 років ми надаємо допомогу".

Якщо подряпані коліна можна полікувати в домашніх умовах, то з укусами тварин цього краще не робити.

"Якщо відомо яка тварина вкусила, то за нею можна ветеринарним лікарям поспостерігати протягом 10 днів і уникнути щеплень проти сказу. Якщо ж інформації про шкідника немає, наприклад люди гуляли в парку, тварина вкусила, вони посварилися і розійшлися, то я б рекомендував в цьому випадку знайти контакт з господарем", - порадив медичний фахівець.

Якщо з твариною все буде добре, то в такому випадку можна уникнути вакцинації проти сказу. Якщо ж дитинка наступила на іржавий цвях або подряпалась ним, то тут також не рекомендують затягувати з візитом до лікаря.

Лікар-хірург 4-ої міської поліклініки пояснив: "Хірург повинен обробити рану, розкрити її краї. Адже якщо особа встала на якесь стороннє тіло, наприклад, якийсь гострий предмет, то там створюються умови для розвитку анаеробної інфекції".

Окрім того, потрібно впевнитись, що в дитини не розвинеться правець.

"Зараз дуже багато пацієнтів, які не мають планових щеплень, і це значно ускладнює нашу роботу, тому що батьки через різні причини відмовлялись від них, а потім коли стається така ситуація дитина потребує операційного втручання, інфузійної терапії, антибіотикотерапії, інтенсивного лікування", - зазначив заступник головного лікаря з хірургічної роботи Львівської міської клінічної дитячої лікарні Федір Осим.

Якщо ж рана незначна і з нею можна впоратись самостійно, то краще все-таки використовувати домашню аптечку, а не прикладати перше, що потрапить під руку, зокрема подорожники чи інші рослини. Такий народний метод може навпаки нашкодити.

Також Тарас Андрій рекомендує : "Найкраще взяти перекип'ячену теплу водичку, додати туди чайну ложку харчової соди, поташ або фурацилін розчин. 3-4 таблетки останнього розбавити на пів літри води та промити рану".

Обов’язково потрібно добре оглянути травмоване місце.

"Це повинна бути ревізія рани: подивитися чи там не було сторонніх тіл, бо воно спричиняє сповільнення загоєння, інфікування рани й подальші різні ускладнення", - додав лікар-хірург 4-ої міської поліклініки.

Що стосується зеленки, йоду чи інших дезінфікуючих засобів, то їх використовувати теж можна. Але не заливати їх в саму в рану, а просто акуратно обробити.

Окрім цього, за його словами, варто брати марлеву серветку і ні в якому випадку не використовувати вату.

Проте, якщо травма глибока, то лікарі не рекомендують використовувати антисептичні засоби, які мають барвники.

Лікар-ортопед і дитячий травматолог Львівської міської дитячої лікарні Мар’ян Орач зазначила: "Люди люблять часто заливати рани зеленкою чи іншими барвниками, чого краще не робити до приїзду в лікарню, тому що це унеможливлює оцінити, які саме структури пошкоджені в рані. Рекомендація проста: або безбарвні антисептики, або просто стерильна пов'язка без вати".

Якщо оброблена вами рана довгий час не заживає та починає гноїтися, краще звернутися до лікаря.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні
1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
Перша партія вакцини Pfizer, яка була куплена за державні гроші вже в Україні (фото) Перша партія вакцини Pfizer, яка була куплена за державні гроші вже в Україні (фото)
До України прибула перша партія вакцини від ковіду виробника Pfizer, придбана за державний кошт. Літак приземлився в аеропорту "Київ" (Жуляни).
Loading...
Load next