Фурункул: чому з’являється та як лікувати?

Фурункул: чому з’являється та як лікувати?
Найчастіше вони виникають там, де є волосяні фолікули та підвищене потовиділення. В більшості випадків це шия, поперек, стегна, пахові западини, сідниці, обличчя та голова.

Найчастіше вони виникають там, де є волосяні фолікули та підвищене потовиділення. В більшості випадків це шия, поперек, стегна, пахові западини, сідниці, обличчя та голова. Фурункули не можна тиснути, чи прикладати тепловими компресами. Найкраще промивати їх засобами дезінфекції або ж накладати антибактеріальну мазь.

Найнебезпечнішими вони єна обличчі, голові та в ділянці носо-губного трикутника. Там висока васкуляризація, а тому гній з чиряка може проникати до головного мозку і провокувати менінгіт.

Якщо поодинокі прищики для людей абсолютно не страшні, адже позбутися їх можна досить швидко, то з фурункулами не так все просто. Навіть якщо він з’явився лише один.

Лікарка-дерматолог Христина Решетняк пояснює: "Фурункул- це є гнійно-некротичне запалення волосяного фолікула та прилеглої до нього сальної залози, а також оточуючої клітковини".

Відрізнити фурункул від акне не так складно, адже має він набагато більші розміри та болючіші відчуття.

"Зазвичай акне – це звичайні прищики і запалення лише сальної залози з приєднанням вторинної інфекції, а фурункули – це вже є, власне, волосяний фолікул, зазвичай проникає стафілококова флора, й іде запальний процес", - каже фахівець.

Найчастіше виникають фурункули там, де є волосяні фолікули та підвищене потовиділення. В більшості випадків це шия, поперек, стегна, пахові западини та сідниці.

Також лікарка-дерматолог зазначає: "Спершу йде почервоніння шкіри, утворюється пляма. Після цього через 2 дні вона стає болючою, червонішою, утворюється горбик, і за 3-4 дні з'являється чорна або з білим вершечком крапка. Тоді вже може відбуватися її проривання або ж таки набухання".

До речі, найнебезпечніше, коли чиряк з’являється на голові або обличчі.

Лікар-хірург Львівської обласної клінічної лікарні Юрій Маркевич каже: "Якщо його вчасно не забрати, то він завжди шукає собі вихід. Якщо не знаходить його назовні то він шукає десь всередині. Особлива проблема, якщо чиряки на голові, до речі, так часто і буває. Тому що тут йде активне кровопостачання, руйнуються судини, інфекційний процес заходить в організм і може призвести до сепсису. В нас також було багато таких випадків, що починалося з банального фурункула на чолі, на волосистій частині голови й закінчувалося, на жаль, дуже і дуже погано".

До того ж за словами Христини Решетняк, під час проривання фурункула або набирання по току крові може проникати до головного мозку   та утворюватися менінгіт, оскільки в ділянці носо-губного трикутника є висока васкуляризація.

Ігнорувати появу фурункула не треба, адже це свідчить про наявність інфекції в організмі. Відтак, чиряки можуть розкидатись по тілу і тоді позбутись їх без медикаментозного, а часом і хірургічного втручання, вже неможливо.

"Зазвичай розповсюджений процес виникає у пацієнтів зі зниженим імунітетом чи цукровим діабетом, після вагітності. І, в першу чергу, потрібно боротися з підняттям імунітету. Зазвичай використовують антибіотикотерапію, але моя рекомендація це звернутися до лікаря і пройти тест на чутливість до антибіотиків", - додає лікарка-дерматолог.

Тиснути фурункули чи накладати на них теплові компреси не можна.

"До нас люди звертаються вже після самолікування. Вони прикладають різні мазі, листки капусти, лопуха. Коли це не допомагає - приходять до нас. Часто це вже запізно: ми мусимо розкривати обмежене накопичення гною в якомусь місці. Воно розрізається скальпелем, очищається, промивається, ставиться дренаж, якщо це велика порожнина, і дається антибіотики відносно чутливості", - зазначає Юрій Маркевич.

Лікарі зауважують, що найкраще при появі фурункула дотримуватись правильної гігієни. Можна промивати болючі горбики дезінфекційними засобами або ж накладати антибактеріальну мазь. Проте, якщо протягом 2-3 днів це не дасть ефекту, варто звернутися до лікаря.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
На Львівщині перестав функціонувати Ізраїльський мобільний госпіталь На Львівщині перестав функціонувати Ізраїльський мобільний госпіталь
Попри закриття мобільного госпіталю, співпраця на цьому не завершиться
В Україні за минулу добу COVID-19 виявили у понад 600 українців В Україні за минулу добу COVID-19 виявили у понад 600 українців
За добу 22 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 610 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема з них дітей – 33, а медпрацівників – 3 осіб.
Львівські фахівці про те, як безпечно для здоров'я дотримуватись посту
У християн східного обряду розпочався великий піст, найсуворіший та найбільший у році, адже одразу після його завершення відзначають Великдень.Великий піст вважається головним для вірян східного обр
Loading...
Load next