Як львів'янам пройти безкоштовне тестування на СНІД?

Як львів'янам пройти безкоштовне тестування на СНІД?
Він – не завжди помітний, проте смертельний. СНІД – одна з найсучасніших проблем людства. Не з чуток про це захворювання знає Жанетта. Історія жінки вражає.

Він – не завжди помітний, проте смертельний. СНІД – одна з найсучасніших проблем людства. Не з чуток про це захворювання знає Жанетта. Історія жінки вражає. У 15 років вона пішла з дому та вперше спробувала наркотики, потім пов’язала своє життя із проституцією та злочинністю. Згодом почула страшний діагноз – СНІД.

"Я протягом багатьох років споживала наркотики, 10 років відсиділа в тюрмі. Я була зруйнована як особистість і як жінка. Не можу сказати в якому віці я інфікувалася, але однозначно цю хворобу викликав мій спосіб життя", - розповіла кореспондентці ПравдаТУТ Львів працівниця БО «100% життя» Жаннета Матвейко.

Перебуваючи на межі життя та смерті, коли у Жанну не вірили навіть лікарі, вона вирішила розпочати життя з чистого аркуша. Зараз жінка допомагає тим, хто зіштовхнувся з цим діагнозом. Оскільки лікування – це добровільне рішення інфікованого і деякі пацієнти від нього відмовляються, Жанна все ж наголошує на його необхідності.

"Тестуватися – це нормально, а знати про ВІЛ – не страшно. Сьогодні є доступні медичні препарати, які можна пити довічно, народжувати здорових дітей і нормально жити. Я з цим живу, приймаю терапію АРТ з 2010 року, вилікувала туберкульоз. Сьогодні я повноцінна, здорова жінка", - додала вона.

Процедура тестування – дуже проста і триває кілька хвилин. Результат можна дізнатися через 15 хвилин.

"Протягом цих 3 тижнів у стаціонарних відділеннях лікарні можна пройти тестування в умовах консультативної поліклініки, звернувшись до педіатра. Процедур безкоштовна, добровільна, а також конфіденційна. Іноді крапля крові може поставити діагноз або ж зняти дуже багато тривог", - наголошує завідувачка педіатричного відділення міської дитячої клінічної лікарні Світлана Никитюк.

Уже кілька років статистика захворювань на Львівщині є стабільно невтішною. Щорічно на облік стає близько 500 інфікованих пацієнтів, однак медики зазначають, що реальні показники значно вищі.

"На медичному обліку у Львівській області знаходиться 3123 пацієнти, хоча ми також володіємо і розрахунковими цифрами, тож припускаємо, що насправді таких людей з ВІЛ позитивним статусом у регіоні проживає 5, 5 тисяч. Ми розуміємо, що достатньо велика кількість людей, які мають ВІЛ позитивний статус навіть не знають про нього", - поділилася головна лікарка Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.

СНІД – це захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини. Серед основних симптомів ВІЛу: слабкість, лихоманка, збільшення лімфовузлів та фарингіт. Також в інфікованих можуть з'являтися висипки, переважно на обличчі та тілі. Це інфекційне захворювання вірусного походження, вражає імунну систему людини й приводить до її повного руйнування.

Шляхи передачі: вертикальний – від матері до дитини, гематогенний – через кров і статевий.

Лікарі в один голос запевняють: запобігти хворобу – значно легше. Жити з цією недугою в наш час можливо, та, аби вберегти себе, варто дотримуватися порад медиків: не вживати наркотиків, уникати випадкових та незахищених статевих актів і використовувати лише стерилізовані інструменти, як у медичних установах, так і під час косметичних маніпуляцій.

https://www.youtube.com/watch?v=j4buI91sEno

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
За минулу добу в Україні зафіксовано понад 13 тисяч нових випадків коронавірусної хвороби За минулу добу в Україні зафіксовано понад 13 тисяч нових випадків коронавірусної хвороби
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Ще одна область України вийшла із «червоної» зони Ще одна область України вийшла із «червоної» зони
Від сьогодні, 25 квітня, Одеська область виходить з «червоної» зони епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
Loading...
Load next