У США випробовують вакцину від найнебезпечнішого різновиду раку грудей

У США випробовують вакцину від найнебезпечнішого різновиду раку грудей
Серед пацієнток, які страждають на рак молочної залози, на цей різновид припадає в середньому кожен шостий-сьомий випадок. Близько чверті хворих гинуть протягом п'яти років після встановлення діагнозу ТНРМЗ.

Американська клініка в Клівленді, штат Огайо, оголосила про початок безпрецедентних клінічних випробувань препарату, спрямованого на запобігання розвитку тричі негативного раку молочної залози (ТНРМЗ) - найагресивнішого різновиду цього онкологічного захворювання, що найгірше піддається лікуванню.

За статистикою, саме цю форму раку грудей найчастіше діагностують у молодих жінок віком до 40 років, а також у людей з вродженою генетичною мутацією, яка значно підвищує ризик розвитку цього захворювання (BRCA1), про це повідомляє BBC.

На цьому тижні було оголошено, що американський регулятор FDA (управління з нагляду за продуктами харчування та лікарськими препаратами) затвердив заявку клівлендської клініки на проведення клінічних випробувань вакцини за участю людей.

Дія препарату, який вводиться у вигляді трьох ін'єкцій, з двотижневою перервою між ними, заснована на пошуку в організмі специфічного білка альфа-лактальбуміну. У нормі він виробляється тільки у матерів, в період годування груддю. В інший час присутність цього протеїну в крові вказує на наявність потенційної пухлини і, виявивши цей білок, вакцина подає сигнал імунній системі.

Поки що препарат будуть випробовувати тільки на добровольцях, у яких ТНРМЗ був діагностований на ранній стадії і вилікуваний за допомогою традиційної терапії, проте з високою ймовірністю того, що хвороба повернеться. Наступним кроком стане випробування вакцини на здорових волонтерах з групи ризику - в тому числі і жінок зі спадковою мутацією гена BRCA1.

Анастасія Фаль -pravdatutnews.com

Читайте також
У США схвалили вакцину Pfizer для дітей від 5 років. Що буде в Україні У США схвалили вакцину Pfizer для дітей від 5 років. Що буде в Україні
Щеплення почнуть робити вже від сьогодні.
Дозакупівля вакцини Moderna: Україна не веде переговори про постачання вакцини, - Кузін (відео) Дозакупівля вакцини Moderna: Україна не веде переговори про постачання вакцини, - Кузін (відео)
Наразі тривають перемовини щодо кількості доз Moderna, які Україна може отримати через COVAX. Зокрема, українці, які отримали першу дозу вакцини Moderna, зможуть завершити свій курс щеплень препаратом Pfizer.
Loading...
Load next