На які захворювання хворіють в Україні, окрім коронавірусу (відео)

На які захворювання хворіють в Україні, окрім коронавірусу (відео)
За минулий рік кількість випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію та туберкульоз знизилось на 30%. Також поменшало кишкових інфекцій та грипу. Зокрема знизилась також і кількість онкологічних захворювань одночасно з кількістю охочих обстежитись на рак шийки матки і рак молочної залози.

Під час пандемії коронавірусу пацієнти почали менше звертатись до лікарів та проходити профілактичні обстеження. Відтак, статистика показала спад захворювань по різних нозологіях.

"Враховуючи що наш центр дуже тісно співпрацює  власне ми надаємо в нашому центрі також допомогу ВІЛ-інфікованим пацієнтам то перше на кого ми звернули увагу це були власне пацієнти з ВІЛ-інфекцією. Захворюваність за минулий рік знизилася на  30%. Приблизно на такий самий відсоток знизилась захворюваність на туберкульоз", - розповіла директорка Львівського обласного центру громадського здоров’я, Мар'яна Служинська.

Проте спеціалісти зазначають, що такому результату радіти поки рано.

"Люди бояться тепер звертатися до нас у лікарню, внаслідок того, що вони бояться пандемії коронавірусу, але це неправильно. Фактично якщо вони бояться, вони мають дзвонити сімейному лікарю", - зізналась сімейна лікарка 4-ї міської клінічної лікарні, Тетяна Батан.

Менше почали виявляти випадки онкологічних захворювань, але одночасно з цим знизилась і кількість охочих обстежитись на рак шийки матки і рак молочної залози. Щодо ургентних випадків, то тут цифра поки стабільна. Кількість госпіталізацій залишається приблизно такою ж, як і в попередні роки.

"Якщо ми говоримо про хронічні захворювання, якщо ми говоримо про діагностичні скринінги то ми бачимо чітку тенденцію  до зниження. Ми побачили зниження рівня госпіталізацій таких пацієнтів при одночасному зростанні смертності від цієї патології", - додала Мар'яна Служинська.

Попри це, хороші показники зниження певних захворювань все-таки спостерігаються. І це пов’язано з тим, що люди почали краще дбати за правилами індивідуального догляду та безпеки під час пандемії.

"Ми вже впродовж минулого року мали значне зниження рівня захворюваності на різноманітні кишкові інфекції. Це пов’язано впершу чергу з тим, що ми почали ретельно мити руки. Коли ми почали мити руки, ми звичайно менше почали хворіти на кишкові інфекції", - зазначила директорка Львівського обласного центру громадського здоров’я.

Зокрема цьогоріч у людей деталі рідше почали виявляти алергію та знизилась захворюваність на грип. Однак, попри те, що потрібно дотримуватись усіх карантинних правил, не можна забувати за своє здоров’я. Адже профілактичні обстеження та вакцинація все одно потрібні. І відкладати їх не варто.

"В 2022 році ми будемо мати збільшення кількості занедбаних випадків хронічних захворювань. Це стосується і онкологічних захворювань, це стосується тої ж самої Віл інфекції, туберкульозу і пацієнти будуть вже звертатися не з першою і другою клінічною стадією ВІЛ інфекції або з первинним туберкульозом, а пацієнти, які вже будуть мати прогресуючі стадії захворювання", - розповіла директорка Львівського обласного центру громадського здоров’я, Мар'яна Служинська.

Це також спричинить навантаження на медичну систему. Тому фахівці вкотре нагадують, що необхідно робити хоча би раз у рік, щоб не допустити та попередити небезпечні захворювання та ускладнення.

"Це загальний аналіз крові для себе, загальний аналіз сечі, це флюорографія щоб знати чи все добре з легенями. Також може вітаміни навіть. Чи все добре з балансом вітамінів. Має раз у рік бути у гінеколога. Обовязково має перевірятися. Також має перевірятися чи не буде папіломи. В нас навіть є вакцинація на то щоб не було папілома вірусу, вакцинуються", - додала сімейна лікарка Тетяна Батан.

І, звичайно, найкращою профілактикою будь-яких захворювань є здорових спосіб життя. Тобто збалансоване харчування, відмова від шкідливих звичок та фізична активність.  

 

Читайте також
За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID
За минулу добу в Україні підтвердили зараження на коронавірусну інфекцію у 5062 українців. З них на Львівщині зафіксували 311 нових випадків захворювання на Covid.
В Україні знову зросла кількість хворих на COVID-19 В Україні знову зросла кількість хворих на COVID-19
За минулу добу зараження COVID-19 підтвердили у 11 627 українців. Зокрема, захворіли 518 дітей та 259 медпрацівників.
COVID в Україні: за добу 12 711 нових випадків та смертність й досі залишається високою COVID в Україні: за добу 12 711 нових випадків та смертність й досі залишається високою
В Україні за минулу добу зареєстрували 12 711 випадків інфікування коронавірусною інфекцією. Зокрема від ускладнень хвороби померло 392 пацієнти.
Loading...
Load next