Перша дитяча трансплантація: у Львові 13-річній дівчинці пересадили нирку (відео)

Перша дитяча трансплантація: у Львові 13-річній дівчинці пересадили нирку (відео)
Вперше на Західній Україні у Львівському західноукраїнському спеціалізованому медичному дитячому центрі виконали трансплантацію нирки дитині. У свої 13 дівчинка важила всього 28 кг, але операцію вона перенесла добре і донорський орган одразу прижився.

Вперше на Західній Україні лікарі Львівського західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру спільно з медиками обласної лікарні провели трансплантацію нирки 13-річній дитині. Донором для неї став її батько.

"Вона була рік на перитонеальному діалізі і після того вже коли ми бачили по аналізах, що вони почали знов вставати трошки в сторону гіршу зсуватися ми зрозуміли що далі лише гемодіаліз  і трансплантація", - розповів завідувач кафедри дитячої хірургії ЛНМУ ім. Д. Галицького, Андрій Кузик.

Готувались до трансплантації медики центру вже давно. Лікарню забезпечили необхідною апаратурою. Лабораторно та діагностично медзаклад теж був підготовлений, а лікарі добре освоїли методи оперування.

"На підготовчому етапі була проведена дитині одна операція лапароскопічна, двостороннє видалення нирок. Тоді ми її підводили до цієї операції, ми готували наші спеціалісти на у відділенні гемодіалізу, після цього була власне трансплантація, а після того ще дитина знаходиться от уже понад тиждень так у відділенні інтенсивної терапії з необхідним доглядом", - додав медик Андрій Кузик.

У свої 13 дівчинка важила всього 28 кілограмів. Але операцію вона перенесла добре і донорський орган одразу прижився.  

"Дівчинка почуває себе зараз добре. Загальний стан її оцінюється як середньої важкості, вона має добре самопочуття, вона має хороший апетит, вона не гарячкує. Трансплантат добре працює, ми маємо достатню кількість діорезу і хороші показники в аналізах", - зазначив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, Роман Собко. 

За кордоном такі операції коштують більш ніж 100 тисяч євро. Тут для першого пацієнта її зробили безкоштовно.

"Нам дуже допомогли благодійні фонди, це якісь запаси лікарні, це звичайна зарплата, яку виплачують щомісячно нашим лікарям, медсестрам, таке саме це стосується лікарів обласної лікарні. Ніяких понад екстра доплат ми не робили, бо ми поки що не отримали за це виплат", - поділився директор Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, Андрій Синюта.

Медики запевняють, що зупинятися на цьому не будуть, а трансплантологію у Західноукраїнському дитячому медцентрі й далі розвиватимуть.

"Я вважаю, що потужностей Західноукраїнського спеціалізованого центру абсолютно вистарчає для забезпечення всієї потрібної кількості трансплантації дитячої, я маю на увазі трансплантації нирки, трансплантацію печінки для діточок західного регіону", - зізнався лікар-трансплантолог, судинний хірург Львівської обласної клінічної лікарні, Ростислав Жук.

Окрім того, у цьому медзакладі активно готуються до проведення ще однієї не менш важливої операції - трансплантації кісткового мозку.  

 

Читайте також
У Львові вперше успішно ретрансплантували нирку дитині (відео) У Львові вперше успішно ретрансплантували нирку дитині (відео)
Донорами для хлопця стали його батьки. 
Небезпечні плазуни на Львівщині: цими вихідними на Стрийщині госпіталізували 2 осіб після нападу змій (відео) Небезпечні плазуни на Львівщині: цими вихідними на Стрийщині госпіталізували 2 осіб після нападу змій (відео)
На Львівщині почали фіксувати напади плазунів на людей. Втім фахівці переконують, що це стається через необережне поводження та незнання правил відповідних поведінки під час зустрічі із змією.
На Львівщині судитимуть хірурга через смерть пацієнта На Львівщині судитимуть хірурга через смерть пацієнта
Медик вчасно не госпіталізував 23-річного пацієнта, і той помер. Підозрюваному загрожує до двох років позбавлення волі.
Loading...
Load next