"Смітники пахнуть прянощами": історії людей, які відчули на собі наслідки коронавірусної хвороби

"Смітники пахнуть прянощами": історії людей, які відчули на собі наслідки коронавірусної хвороби
Втрата смаку та нюху є одними з найпоширеніших симптомів під час інфікування на COVID-19. У когось вони можуть повернутися за декілька днів, комусь потрібно декілька місяців. Ба більше, як виявилося, смак та нюх можуть спотворитися. Декому доводиться розпрощатися з багатьма улюбленими продуктами. Когось постійно переслідують різкі запахи, а деколи страшенний сморід. Ми зібрали історії героїв, які на собі відчути життя без смаку та нюху.

"Перші дні мені все смерділо"

Марія захворіла на COVID-19 у жовтні минулого року. Смак та нюх зникли десь на 3 тижні. Але потім, поступово почало все повертатися. Здавалося б, що всі наслідки хвороби давно вже позаду, але ж ні. В кінці січня нашу героїню почав турбувати постійний сморід. За її словами, дивний запах вона відчувала на вулиці, у своєму будинку. Дівчина розповіла, що їй смерділа їжа та навіть вода. Марія довго не розуміла, що відбувається, а її рідні думали, що вона збожеволіла, оскільки ніхто нічого дивного не відчував.

Дівчина почала гуглити свої симптоми, де натрапила на різні статті про наслідки коронавірусної інфекції.

Перші дні мені все смерділо, потім поступово все послабилося. Нестерпний запах мали яйця, м'ясо, особливо свинина, кисломолочні продукти, цибуля та часник. Я перестала їсти молочний шоколад, оскільки він мені на смак, як солодкий пластилін, - розповіла Марія.

Десь через три місяці дівчина змогла знову їсти ті продукти, які мали дивний смак та сморід. Проте, вона не відчуває їхнього повноцінного смаку та запаху, як до хвороби.

Я просто відчуваю певний присмак, до якого звикли рецептори, але вони не є дійсними. Сподіваюся, що смаки повернуться до таких, які вони мають бути. Та насправді думаю, що воно вже залишиться на завжди. Можливо з часом звикну до цього та не буду навіть звертати уваги надалі, - додала Марія. 

"З’явились фантомні запахи"

Іван зізнається, що під кінець 2020 року його страхи захворіти на ковід вже дещо вщухли. Першим симптомом було відчуття подразнення в носоглотці, що він успішно сплутав з простудою чи гайморитом. Проте коли нюх пропав рівно за день до того як наш герой мав йти на святкування дня народження, то стало очевидно - ковід добрався і до нього.

Перша емоція, яка виникла - розчарування: так гарно йшов без захворювання цілий рік, так берігся, і в самому кінці грудня підхопити ковід - сором. Сама хвороба пройшла без ускладнень і навіть в досить легкій формі.

Коли на 2-3 день хвороби стало зрозуміло, що вмирати, мабуть, не буду головною турботою стало очікування повернення нюху і нормальне функціонування смаку. Нюх, як один з засобів чуття, в мене був відсутній цілком і повністю, жодних викривлених чи фантомних запахів, - сказав Іван.

Чоловік ознайомився у мережі з відгуками людей, що перехворіли та почав сам очікувати на смак та нюх. По проходженню місяця ранішнє пробування на нюх різноманітних предметів і речовин (кава, ефірні олії, парфуми) перетворилось на рутину, а усвідомлення того, що ще один день пройде у вакуумі, без запахів йшло за руку з розчаруванням, запевняє наш герой. Смак водночас був присутній в базовій версії - солодке та солоне, без розрізнення відтінків смаку. До прикладу два різних молочних коктейлі смакували по-різному, проте де який, сказати Іван не міг. Лікарі розводили руками й казали триматись і чекати, оскільки хвороба нова, недосліджена.

Як тільки я змирився з тим, що чекати на нюх доведеться рік – з’явились фантомні запахи. Це коли ти відчуваєш якийсь певний запах без жодної на то причини. Гамма ароматів була насичена - цитруси, аніс, кориця, прянощі. Враховуючи історії людей, яким смерділо м’ясо, фантомним запахом був запах екскрементів або сміттєвого відра, я вважав себе щасливчиком.

Ще через певний час вирішив для себе, що насолоджуватись треба тим мінімумом який є, прийняти факт, що без нюху можна прожити ще довго, і це не причина не насолоджуватись життям. Це був 5-ий місяць без відчуття запахів. Тривожним дзвінком стало усвідомлення того, що рецептори можуть атрофуватись і сидіти рівно, чекати - не вихід, - поділився Іван.

Він вирішив піти до лікаря-ЛОРа. Місяць лікування дав можливість поладнати інші проблеми з носом, проте нюх не повернувся. Факт того, що чоловік не відреагував на нашатирний спирт став свідченням того, що проблема – неврологічна, стверджує він.  

Невролог розповів мені вже знайомий текст про новизну хвороби й виписав препарат, який спрямований на допомогу мозку у відновленню пошкоджених ділянок, пов’язаних з відчуттям запахів.

Два тижні приймання цих ліків дозволили мені відчути запах нашатирю. Не те, що я не міг без нього жити, проте це очевидний прогрес, і я сповнився надії. На разі стан такий, що відчуваю дуже легенькі запахи на периферії. Скажемо, якщо я розвісив на балконі попраний одяг і за годину часу туди зайду, то на пів секунди відчуваю запах засобу для прання.

Приємним бонусом є те, що смітники пахнуть прянощами. Це хоч щось. Зараз йде 9-ий місяць, як я не відчуваю запахів і пригнічено відчуваю смаки, - зазначив чоловік.

Він запевняє, що на якість життя становище суттєво не впливає, тим паче, що нічого не може з цим вдіяти, тому не дає собі повішати носа.

Вважаю, що треба вміти грати тими картами, що випали, а стресувати над тим, на що не можеш повпливати - не найкраща стратегія для людини, якщо хоче насолоджуватись життям, — наголосив Іван.

"Різкий запах здався нудотно-солодким"

Смак та запах зникли у Ліни навесні. Симптоми були очевидні, тож вона навіть не робила тест. Вона зіштовхнулася з проблемою деформації запахів та смаків після хвороби.

Почалося дуже дивно, обробляла взуття спреєм, який захищає його від води. У нього дуже різкий запах. Але тоді я відчула зовсім інше. Мені той запах здався нудотно-солодким. Це тривало десь тиждень, - розповіла Ліна. 

Проте, все інше Ліна відчувала, хоча не на всі 100%. Дівчина була здивована та налякана, оскільки це було незвичним та щось новим. Найбільш прикро було те, що їжа не приносила такого задоволення, як колись, запевняє наша героїня.

Так тривало недовго, декілька місяців, все закінчилося непомітно для самої дівчини. У певний момент вона почала повноцінно відчувати всі продукти, як і колись.

"Я боялася вдягнути щось брудне, і не дізнатися про це"

Це почалося минулої осені, спершу Надія Качка думала, що у неї просто нежить, тому вона втратила відчуття запаху. Але потім теж саме сталося із сестрою та мамою, тоді вони зрозуміли, що це коронавірус.

Запах та смак повернулися до нашої героїні десь місяць тому.

Кожен запах здавався новим, і це супер незвично. Улюблений запах був рази приємнішим, ніж до хвороби, - зазначила дівчина. 

У Надії теж виникав страх, що це залишиться назавжди. Вона трішки відчувала солодке та солоне, згодом – кисле. Ніяких інших варіацій не було.

Постійно переслідував страх з’їсти щось не те, тобто якісь зіпсовані продукти. Також дивним було готувати, оскільки не відчуваєш на смак наскільки добре посолила чи поперчила їжу.

Те саме стосувалося й одягу, я боялася вдягнути щось брудне, і не дізнатися про це, - розповіла Надія Качка.

Потім наша героїня запевняє, що коли почали повертатися смаки та запахи, з’явилася нова проблема. Багато продукті вона стала відчувати геть по-іншому.

Дуже довго мені був неприємний запах цибулі, хоча я її люблю. Просто терпіти його не могла, навіть в магазині відчувала. Намагалася оминати полиці з цим овочем. Теж саме стосується і м’яса, але на відміну від цибулі цей смак мені огидний й досі. Зараз краще буду їсти купу овочів замість нього.  Також я й досі не їм кисломолочних продуктів, бо вони мають теж неприємний смак. Навіть йогурти з різними наповнювачами не приваблюють мене. Не можу їсти також і кукурудзу. 

Я почала їсти яйця, вони здають мені дуже смачними. Це дивно, бо до хвороби я не їла їх кілька років. Також полюбила більше помідори, - поділилася дівчина. 

"Смак та нюх могли повертатися на день-два, потім зникали на тиждень"

Перші ковідні симптоми у Ростислава з’явилися цьогоріч на весні. Смак та нюх зникли одразу, проте, чоловік не розраховував, що це буде надовго. Так тривало десь 4-5 місяців. Ростислав звертався вже і до лікаря, проте там йому нічим не допомогли, просто сказали: "чекайте".

Спершу були дивні відчуття. Оскільки навіть максимально концентровані продукти, як оцет, перець, не відчувалися. Важко сприймати цей сам факт, - розповів чоловік.

Та Ростислав намагався знайти в цьому плюси. Тож намагався вести здорове харчування та їв ті продукти, які не вживав раніше.

Десь за п’ять місяців паузи смаки та запахи повернутися, проте все це відбувалося поступово. Ростислав розповів, що десь вперше за чотири місяці він почав щось відчувати, але як виявилось, що радів він зарано. Наступного дня знову смак та нюх знову зникли.

Смак та нюх могли повертатися на день-два, потім зникали на тиждень, і так декілька разів. Така собі кардіограма відбувалася, - сміючись сказав чоловік.

Наш герой зізнається, що на 4-5 місяць все ж таки почав нервувати. З’являлися думки, що смак та нюх вже ніколи не повернуться. Проте, все ж таки, Ростислав є оптимістом, то не давав волі негативним емоціям.

 Я підійшов до цієї проблеми тактично. Одне втратив, тож вирішив надолужити інше, намагався компенсувати це здоровим харчуванням. Можливо страждала моя нервова система, оскільки вже хотілося відчути смак повноцінних страв, а він все не повертався, - поділився Ростислав.

Думка лікаря

Пульмонолог, Юлія Кулітка зазначає, що, на жаль, ліків для повернення смаку та запаху після коронавірусної інфекції поки що не існує. За її словами, все повинно відновитися само по собі. Комусь потрібно тиждень, а комусь місяць чи пів року.  

Треба чекати, ви нічого не зробите. До мене прийшов пацієнт на консультацію думав, що йому щось пораджу, але ніякого медикаментозно впливу на то немає. Тяжко сказати щось про ці симптоми, від  епідемії рік пройшов. Треба більше часу для дослідження хвороби, - додала лікарка. 

Поради науковців

Вчені все ж таки запевняють, що нюх можна повернути завдяки різним вправам. Вони також зазначили, що один з методів лікування тимчасової дисфункції запаху є вживання стероїдів. Проте, цей спосіб є не зовсім безпечний, оскільки може привести до різних небажаних побічних ефектів. А саме: затримки рідини, високого кров'яного тиску та проблем зі зміною настрою та поведінкою.

Відповідне дослідження опублікували у виданні International Forum of Allergy & Rhinology. Професор Карл Філпотт з медичного факультету Університету Східної Англії стверджує, що наразі мало доказів щодо ефективності лікування стероїдами.

Проте науковці запропонували простий та безпечний спосіб – тренування запахами. А саме – два рази на день протягом кількох місяців нюхати речі, які мають характерний запах, який легко впізнати. До прикладу: кава, часник, цибуля, м’ята та інше. 

Професор Філпотт наголошує, що майже 90% пацієнтів знову почали відчувати запахи після пів року таких тренувань. Проте, якщо змін ніяких не відбулося, тобто нюх не повернувся, то така практика не пройшла даремно. Такі вправи допоможуть натренувати мозок розпізнавати різні запахи.

За його словами, цей метод має допомогти відновитися на основі нейропластичності здатності мозку реорганізовуватися, щоб компенсувати зміни або травму.

Дарина Ждановичpravdatutnews.

Читайте також
В Україні зафіксували 1 732 нових випадків COVID-19 за добу В Україні зафіксували 1 732 нових випадків COVID-19 за добу
За добу 20 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 1 732 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 104, медпрацівників – 32).
В Україні за добу підтвердили понад 1400 нових випадків COVID-19 В Україні за добу підтвердили понад 1400 нових випадків COVID-19
За добу 17 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 1 447 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 104, медпрацівників – 38).
В Україні виявили 1 003 нових випадків захворювання на COVID-19 В Україні виявили 1 003 нових випадків захворювання на COVID-19
За добу 21 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 1 003 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 45, медпрацівників – 17).
Loading...
Load next