Cмертність від мавпячої віспи в Європі може зрости

Cмертність від мавпячої віспи в Європі може зрости

Європейський офіс Всесвітньої організації охорони здоров’я заявив у суботу, що очікують більше смертей, пов’язаних із віспою мавп, після повідомлень про перші летальні випадки за межами Африки. Водночас, підкреслюють у ВООЗ, важкі ускладнення все ще рідко з'являються.

Про це повідомляє MedicalXpress.

У зв’язку з продовженням поширення віспи мавп у Європі ми очікуємо збільшення смертей, – заявила Кетрін Смолвуд, старший спеціаліст із надзвичайних ситуацій Європейського бюро ВООЗ.

Смолвуд підкреслила, що метою має бути «швидке переривання передачі в Європі та зупинка цього спалаху». Однак вона зазначила, що в більшості випадків хвороба виліковується сама без необхідності лікування.

Повідомлення про смерть від віспи мавп не змінює нашу оцінку спалаху в Європі. Ми знаємо, що, хоча в більшості випадків віспа мавп самообмежується, вона може спричинити серйозні ускладнення, — зазначив Смолвуд.

Міністерство охорони здоров’я Іспанії зафіксувало другу смерть, пов’язану з віспою мавп, у суботу, через день після того, як Іспанія та Бразилія повідомили про перші летальні випадки. Вважають, що це перша смерть, пов’язаною з поточним спалахом за межами Африки.

Іспанська влада, однак, не назвала конкретну причину смерті загиблого до результатів розтину, тоді як бразильська влада підкреслила, що померлий чоловік мав "інші серйозні захворювання".

Звичайні причини, через які пацієнтам може знадобитися лікування в стаціонарі, включають допомогу в боротьбі з болем, вторинні інфекції та в невеликій кількості випадків потребу в лікуванні небезпечних для життя ускладнень, таких як енцефаліт, — пояснила Смолвуд.

За даними ВООЗ, з початку травня по всьому світу за межами Африки було виявлено понад 18 000 випадків, причому більшість із них у Європі.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next