В Україні запровадили систему ліцензування сучасної реабілітації

В Україні запровадили систему ліцензування сучасної реабілітації

Вперше в Україні запроваджено систему ліцензування сучасної реабілітації у сфері охорони здоровʼя. Ця система ґрунтується на Законі України «Про реабілітацію у сфері охорони здоровʼя» та чинних нормативних документах, які регламентують механіку функціонування сучасної реабілітації.

Про це повідомляє МОЗ.

Вимоги також синхронізуються з електронним документуванням реабілітаційної допомоги, яке зараз запроваджується. Постанова передбачає внесення додаткових кваліфікаційних умов до роботи мультидисциплінарних реабілітаційних команд. Зокрема, врегульовує діяльність фахівців, які надають психологічну допомогу. Визначено, що до роботи мають залучатись фахівці, які мають вищу освіту за спеціальностями «Психологія» та/або «Медична  психологія».

Відповідні спеціалісти зобов’язані мати не менше одного року роботи в медичних закладах та/або реабілітаційних центрах. Водночас ці фахівці мають відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ. 

Медзаклади, діяльність яких спрямована на надання якісної реабілітаційної допомоги, зобов’язані: 

  • затвердити індивідуальний реабілітаційний план, в якому, зокрема, зазначаються  результати обстеження, реабілітаційний період, місце проведення реабілітації, мета та завдання реабілітації;
  • здійснювати моніторинг та оцінку виконання плану і коригувати його в разі необхідності;
  • забезпечити доступність реабілітаційної допомоги;
  • забезпечити послідовність та своєчасність залучення до процесу реабілітації необхідних фахівців у необхідній кількості;
  • розпочинати реабілітацію з реабілітаційного обстеження пацієнта, визначення наявності або ризику виникнення обмеження повсякденного  функціонування, їх кількісної оцінки;
  • застосувати методи доказовості в реабілітації.

Постанова вносить революційні зміни до наявних практик ліцензування у сфері охорони здоровʼя, а саме: відкриває можливість ліцензування фахівців з реабілітації, які не є медичними працівниками, але надають реабілітаційну допомогу. Йдеться про: фізичних терапевтів, ерготерапевтів, терапевтів мови та мовлення й протезистів-ортезистів. Водночас запроваджується ліцензування реабілітаційних закладів, які не є закладами охорони здоровʼя, тобто там не працюють лікарі.

Це буде сприяти виведенню «з тіні» фахівців із реабілітації, які надають послуги за межами медичних закладів в так званому монопрофесійному середовищі. Також відповідні позитивні зміни не оминуть реабілітаційні заклади, де працюють тільки фізичні терапевти та ерготерапевти. Ліцензування зобовʼязує усіх надавачів реабілітаційної допомоги, незалежно від місця її надання, дотримуватись і звітувати у формі індивідуального реабілітаційного плану.     

Нагадаємо, В ООН відреагували на атаку рф по Костянтинівці

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next