Глобальний фонд виділяє $165 млн фінансової допомоги на програми у сфері ВІЛ та туберкульозу ‒ МОЗ

Глобальний фонд виділяє $165 млн фінансової допомоги на програми у сфері ВІЛ та туберкульозу ‒ МОЗ

Глобальний фонд виділяє Україні 165 млн доларів безповоротної фінансової допомоги на програми 2024-2026 років у сфері ВІЛ та туберкульозу.

Про це повідомляє МОЗ.

Три грантові угоди за програмою “Стійка відповідь на епідемії ВІЛ і ТБ в умовах війни та відновлення України” реалізовуватимуть в Україні впродовж наступних 3 років.

Запит на 2024-2026 роки до Глобального фонду Україна подала 29 травня. Згідно з рішенням правління Глобального фонду три гранти для України погоджено.

Повномасштабна війна поставила перед нашою медичною системою чимало викликів. Дякую правлінню Глобального фонду за погодження надісланого нами запиту та виділення 165 млн доларів безповоротної фінансової допомоги на програми 2024-2026 років. Ці кошти будуть спрямовані на медичне забезпечення українців, що живуть з ВІЛ та туберкульозом, а також протидію соціально небезпечним хворобам, — зазначив міністр охорони здоров’я України — голова Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІД Віктор Ляшко.

Попередня програма Глобального фонду на 2021–2023 роки частково виконувалась вже в умовах повномасштабної війни та активних бойових дій. Завдяки гнучкому підходу Глобального фонду та адаптації програми до нових викликів вдалося змінити та адаптувати роботу програм.

Зокрема, переобладнати спеціальні транспортні засоби для доставлення основних ліків і витратних матеріалів, закупити генератори для регіональних лабораторій, підвищити доступність до медпослуг та забезпечити доставлення ліків для хворих на туберкульоз і ВІЛ та тих, хто користується програмами профілактики разом зі спільнотами на регіональному рівні, а також організацію житла для пацієнтів з інфекційними захворюваннями, такими як мультирезистентний туберкульоз в інших областях.

За попередніми програмами Глобального фонду було залучено 913 млн доларів безповоротної фінансової допомоги для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і спрямовано ці кошти на заходи боротьби з соціально небезпечними хворобами в Україні.

Як міжсекторальний орган з широким представництвом зацікавлених сторін Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу виконує роль координаційного механізму країни з реалізації програм Глобального фонду.

Виконавці програм Глобального фонду в Україні — основні реципієнти або розпорядники коштів, яких визначає та затверджує Національна рада. Наразі на 2024–2026 роки виконавцями програм визначені: державна установа “Центр громадського здоров’я МОЗ України”, міжнародний благодійний фонд “Альянс громадського здоров’я” та БО “100 відсотків життя”.

Нагадаємо, Українським морським коридором переправлено вже понад 10 мільйонів тонн вантажів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби
Більше ніж 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.
Степанов заявив, що епідемія коронавірусу в Україні йде на спад Степанов заявив, що епідемія коронавірусу в Україні йде на спад
Міністр охорони здоров'я, Максим Степанов заявив, що Україна витримала черговий стрибок зараження на Covid і наразі епідемія починає йти на спад.
Біля однієї з львівських лікарень утворилась черга із "швидких" з хворими на Covid
Біля львівської Клінічної лікарні швидкої допомоги сфотографували чергу зі "швидких", які доправляли в лікарню хворих на Covid.
Loading...
Load next