До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби

До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби
Більше ніж 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.

Тімоті Рей Браун став першим пацієнтом, якого вдалося вилікувати від ВІЛ після трансплантації кісткового мозку унікального типу.

Він народився 11 березня 1966 року і став відомий як, перша людина, яку назвали «берлінським пацієнтом», адже у 2007 році його вдалося вилікувати від ВІЛ. Ця подія дала сподівання на те, що в майбутньому вченим вдасться винайти ліки, які зможуть подолати пандемію СНІДу.

Лікар, який керував лікуванням Брауна у Берліні, зазначив, що воно було скоріше «пострілом навмання». Процедура мала передбачати руйнування імунної системи Брауна, потім трансплантацію йому стовбурових клітин з мутацією гена CCR5, яка чинить опір ВІЛ.

Зауважимо, що лише невелика кількість людей, більшість з яких вихідці з північної Європи, мають потрібну мутацію гену CCR5, яка чинить опір вірусу. Через вартість цього методу та його небезпечність для життя пацієнтів, вважається, що він ніколи не стане основним способом лікування ВІЛ.

Минулого року Тімоті Рей Браун пішов із життя після рецидиву раку.

Також у 2019 році з’явилась інформація про те, що команді європейських вчених вдалося вилікувати пацієнта, який живе у Великій Британії від страшного вірусу. Зазначається, що він одужав завдяки трансплантації стовбурових клітин.

Вчені тоді так і не назвали імені чоловіка, тільки було відомо, що це «пацієнт із Лондона», і повідомили, що ВІЛ йому діагностували у 2003 році.

Як йдеться в статті, яка була оприлюднена 4 березня 2019 року в журналі Nature, у 2016 році в нього виявили рак, і він погодився на трансплантацію.

Згідно з повідомленням, лікарі виявили, що донор мав імунітет до вірусу імунодефіциту. За даними вчених, трансплантація змінила імунну систему пацієнта і дала йому імунітет до ВІЛ, який мав донор.

Наразі, як зазначає Reuters, більше ніж 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.

За останні три десятиліття вченим вдалося розробити комбінації ліків, відомих як антиретровірусні препарати, які стримують поширення вірусу, що дозволяє ВІЛ-позитивним людям жити нормальним життям.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні ВІЛ/СНІД: історія появи, застереження та рекомендації. Ситуація в Україні
1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID
За минулу добу в Україні підтвердили зараження на коронавірусну інфекцію у 5062 українців. З них на Львівщині зафіксували 311 нових випадків захворювання на Covid.
В Україні виявили понад 3 тисячі випадків захворювання на коронавірус В Україні виявили понад 3 тисячі випадків захворювання на коронавірус
За добу 26 вересня 2021 року в Україні виявили 3007 нових випадків коронавірусної хвороби. Серед них 286 дітей та 32 медпрацівники.
Loading...
Load next