В Україну прибули комбіновані вакцини, які захищають дітей одразу від п’яти захворювань

В Україну прибули комбіновані вакцини, які захищають дітей одразу від п’яти захворювань

Йдеться про 60 000 доз вакцини ПЕНТА-Hib — комбінованої вакцини для профілактики у дітей першого року життя дифтерії, правця, кашлюка, гепатиту В та гемофільної інфекції типу b (Hib) (зі цільноклітинним кашлюковим компонентом).

Її доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки уряду Японії. Вакцина буде розподілена між регіонами, інформує МОЗ.

З 1 серпня по всій країні, за рішенням Держкомісії з питань ТЕБ та НС, почався додатковий раунд з вакцинації дітей та ревакцинації дорослих проти дифтерії та правця, який триватиме до кінця року. Медична система забезпечує можливість отримати щеплення як в пунктах щеплень, так і під час виїзних сесій вакцинальних команд медиків до громад. Тому батькам важливо перевіряти вакцинальний статус свій і дітей та в разі пропуску щеплення звернутися до найближчої амбулаторії і скорегувати графік вакцинації, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

З початку 2024 року в Україні уже зареєстрували один випадок дифтерії та вісім випадків правця. Також за сім місяців 2024 року зареєстрували 5 602 випадки захворювання на кашлюк — це у 27 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Протягом 2022 – I кварталу 2024 року було зареєстровано чотири випадки захворювання на дифтерію, тоді як у 2020–2021 рр. не було жодного.

Перевага цієї вакцини полягає в тому, що вона допомагає захистити дітей одразу від п’яти хвороб. Потрібен лише один укол і лише один візит до медичного закладу, що також означає менше стресу для дитини і батьків. Комбіновану вакцину ПЕНТА-Hib вводять дітям у 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо ваша дитина пропустила планові щеплення, зверніться до свого лікаря, щоб вона отримала захист від небезпечних інфекцій якомога швидше, – розповів голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде.

Дифтерія небезпечна тим, що навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих можуть померти. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація дітей і ревакцинація кожні 10 років дорослих.

Правець може бути смертельно небезпечним, якщо людина не вакцинована. Заразитися ним можна, наприклад, поранившись цвяхом чи загнавши скалку в шкіру під час садових робіт.

На кашлюк хворіють у будь-якому віці, але у дітей першого року життя це захворювання може перебігати вкрай тяжко, викликаючи такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку, і може призвести до смерті. Вакцинація запобігає тяжким проявам захворювання і можливим ускладненням.

У 2023 році 83,4 % українських дітей віком до року отримали потрібні три дози вакцини проти дифтерії, правця і кашлюка, і 79,2 % дітей до року були щеплені проти гепатиту В.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від, наприклад, дифтерії набагато вищий, аніж ризик серйозної реакції на вакцину, що спостерігається у вкрай рідкісних випадках. Реакції, такі як болісні відчуття і припухлість у місці інʼєкції або підвищення температури, є звичайним явищем.

Щеплення можна зробити безоплатно в державних медичних закладах або приватних клініках, які уклали угоду з Національною службою здоров’я.

Нагадаємо, В Україні представили державну стратегію щодо житла для ВПО до 2027 року

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання
В Україні збираються запровадити неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань у новонародженої малечі.
Loading...
Load next