Як правильно скласти резюме та отримати роботу мрії? (відео)

Як правильно скласти резюме та отримати роботу мрії? (відео)
Експертну думку висловила Оксана Судомир - директорка з управління персоналу мережі інноваційних шкіл та садків, Бізнес тренерка. Кар’єрний консультант.

Робота мрії - це мрія кожної людини, проте її отримання має кілька перепон на шляху. В першу чергу треба розуміти, яка ваша робота мрії. Часом випускник вишу, або людина з досвідом не до кінця розуміє ким він чи вона хоче бути, яку позицію займати і чим займатися. Перш ніж шукати роботу мрії, треба поставити чітку ціль, візуалізувати свою професію, посаду, а лише потім починати пошук роботи.

Яких професій потребує ринок?

В Україні потрібні робітничі професії: зварювальники, слюсарі, сантехніки. За світовими тенденціями, то це IT-технології: віртуальна реальність, штучний інтелект.

Фото: з відкритих джерел

Ми мусимо підлаштовуватись до багатозначного, нестабільного, динамічного сучасного світу, тобто досягати тих, вимог, які диктує сучасність. Також на ринку і у наших вищих навчальних закладах почали активно виховувати, навчати і просувати напрямок – біотехнологій.

Фото: з відкритих джерел

Україні бракує аграрного сегмента, адже закордонні інвестори цікавляться цим. Аграрна сфера - це нові професії, але їхня сучасність шкодить бджолам.

Фото: з відкритих джерел

Які вакансії зникають з ринку?

65% дітей, які навчаються в початковій школі, вже будуть працювати у тих професіях, яких ще немає, або які щойно з’явилися. Наприклад, «Нова пошта» запустила доставку дроном – в перспективі це диспетчер з доставки дронами. Активно розвивається 3D принтер, можливо, будуть оператори 3D принтера; генетика розвивається.

Стрімко все переходить в онлайн, тож з’являються віртуальні юристи, лікарі.

Багато відійде на задній план: кондуктори, водії певного транспорту, бухгалтери.

 5-10 років тому ми боялися роботів і переживали, що вони займуть місце людей, але це все не так страшно. І не так швидко станеться, як прогнозували.

Як реагує роботодавець на часту зміну роботи?

Залежно від роботодавця, від посади.

Нове покоління пробує себе: залишається або йде, вони прагнуть робити те, що їм подобається, а також не будуть там, де їм не комфортно.

Молодь прискіпливо обирає вакансію: чи близько додому, чи дасть це розвиток, який соціальний пакет. Це нові люди, з якими треба працювати по-новому.

Як правильно скласти резюме, аби сподобатись працедавцю?

  • Грамотність та орфографія.
  • Фото (не в бікіні, не з моря, без родичів і хатніх тварин).
  • Емейл (прізвище ім’я).
  • Структура (маркетолог – класно, коли резюме нестандартне: відеорезюме).
  • Досвід роботи, якщо є (якщо немає, то softskills).
  • Уникати слів – стресостійкий, комунікабельний, відповідальний, неконфліктний. Це шаблон!
  • Чітко описати посаду, на яку претендуєте (під неї писати резюме).
  • Супровідний лист (привітальне слово; мотивація – чому саме ця вакансія вас зацікавила, чому саме ця компанія, чіткі власні орієнтири).

Які пункти обов’язково мають бути присутніми в резюме?

Структуроване резюме, фото, пошта електронна, досвід роботи, місце навчання, курси, вебінари, тренінги, хобі.

Скільки буває етапів прийому на роботу?

До семи етапів прийому на роботу буває в IT-компаніях. Тут присутні  тести психологічні, професійні, співбесіда з психологом сам на сам, співбесіда з проєктним менеджером, співбесіда з очільниками.

Якщо це сервісна чи виробнича компанія, то тут є два чи три етапи: співбесіда телефоном з рекрутером, співбесіда з HR, потім з очільником.

Співбесіда з керівником, як справити враження?

Бути охайно вдягнутим, мати грамотну вимову, не спізнюватись. Важливо не мовчати, проте ставити конструктивні запитання. Бути впевненим у собі, відкритим, тримати погляд прямо, слідкувати за поставою, бути чесним. На думку Оксани Садомир це основні речі, на які звертають увагу.

Найчастіші питання на співбесідах?

  • Чому ви бажаєте змінити роботу?
  • Ким ви хочете бути через кілька років?  
  • Якби про вас написали книжку, як би вона називалась?

Чи реально знайти високооплачувану роботу без досвіду?

Перевага надається людині, що вмотивована до розвитку, але не просто на словах.

Як зрозуміти, що тебе хочуть звільнити?

Якщо людина цінна, то її залишають. Проте, якщо людина неефективна і її звільнення не завдасть збитків для компанії, то її звільняють.

Важливо пам’ятати, якщо є скарги від колективу, то людину спершу попереджають про перегляд своєї поведінки. Проте якщо ви не зміните своє ставлення, то вас звільнять.

Оксана наголошує, що адекватний підхід до працівників – це зустрічі хоча б раз на місяць. Тоді деяких ситуацій можна уникнути.

Колектив – це сім’я.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні злетіла кількість вакансій: найпопулярніші професії осені В Україні злетіла кількість вакансій: найпопулярніші професії осені
В Україні у листопаді у порівнянні з жовтнем кількість вакансій збільшилась на 18%.
Найпопулярніші паролів в Україні та світі: рейтинг Найпопулярніші паролів в Україні та світі: рейтинг
Компанія NordPass, яка займається питаннями безпеки в інтернеті, опублікувала звіт про найпопулярніші паролі, якими користувачі захищають свої облікові записи.
"Всі знають, що я Юлік": ексучасник гурту DZIDZIO розповів про свою сольну кар'єру (відео) "Всі знають, що я Юлік": ексучасник гурту DZIDZIO розповів про свою сольну кар'єру (відео)
Український шоу-мен, саунд-продюсер та DJ Назарій Гук, якого більшість українців знають під псевдонімом JULIK, на піку популярності відомого DZIDZIO не побоявся покинути гурт та зайнятись сольною кар’єрою. У відвертому та ексклюзивному інтерв’ю телеканалу “ПравдаТУТ Львів” артист розповів, як будує зараз свою сольну кар’єру, як заробляв гроші у період карантину, навчання в консерваторії в Італії й булінг, який довелось пережити в той час.
Loading...
Load next