На Сонці з’явилася масивна область сонячних плям

На Сонці з’явилася масивна область сонячних плям

Сонце розвернуло у бік Землі масивну область плям, яка в 15 разів ширша за Землю і є потенційним джерелом сильних сонячних спалахів. Шість об’єднаних груп сонячних плям займають площу понад 200 тисяч кілометрів.

Астрономи попереджають, що протягом наступних тижнів ці плями можуть викликати одні з найсильніших сонячних спалахів, що призведе до полярних сяйв і може викликати збої в радіозв’язку на Землі через викиди заряджених частинок, повідомляє Space.

Сонячними плямами називають холодніші (і тому темніші) ділянки на Сонці, які виникають під дією його магнітних полів та провокують сонячні спалахи та викиди корональної маси.

Якщо вони направлені до Землі, то потік заряджених частинок Сонця здатний дістатися планети та створити полярні сяйва й навіть перешкоди для радіосигналів через іонізацію атмосфери.

Цього разу астрономи виявили шість об’єднаних груп сонячних плям шириною у більш як 200 тисяч кілометрів. За даними вчених, з цієї області вже з’явилося 19 спалахів третього і другого класів потужності (С і М). Утім, потенційно можуть з’явитися і спалахи найпотужнішого класу Х.

Нагадаємо, Кабмін скасував заходи щодо боротьби із поширенням COVID-19

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next