Українські вчені візьмуть участь у дослідженні забруднення Антарктики

Українські вчені візьмуть участь у дослідженні забруднення Антарктики

Українські вчені візьмуть участь у дослідженні можливого розповсюдження в Антарктиці силіконів.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Участь у дослідженні передбачена угодою про співпрацю, підписаною між НАНЦ та Silicones Europe – неприбутковою торговельною організацією, що представляє інтереси головних виробників силіконів в Європі, ідеться у повідомленні.

Йдеться про виявлення циклічних летких метилсилоксанів. Саме ця група силіконових рідин часто використовується в косметичних засобах, наприклад, шампунях, кондиціонерах для волосся, дезодорантах, а також в промислових продуктах – хімічних розчинниках, рідинах для промислового чищення тощо.

Оскільки ці речовини є широковживаними, важливо оцінити рівень їх розповсюдження в довкіллі. Вивчення того, чи присутні вони в Антарктиці, допоможе зрозуміти, чи переносяться згадані силікони повітряними та водними масами на великі дистанції.

У межах проєкту на Антарктичному півострові та навколо нього (район станції “Академік Вернадський”) планується відібрати проби: повітря, використовуючи спеціальні ловушки; донних осадів; фітопланктону та крилю в океанічних водах з борту криголама “Ноосфери”; антарктичних ґрунтів та мохів.

Подібні дослідження проведуть також учасники польської антарктичної програми неподалік їхньої станції “Арцтовський”.

Планується, що в травні всі проби відправлять у Норвегію. Там вчені аналізуватимуть, чи присутні в них визначені силіконові рідини і в яких концентраціях. До кінця 2024 року очікується отримати попередні результати досліджень.

Згідно з договором, Silicone Europe закупить для НАНЦ багато необхідного наукового обладнання для якісного відбору проб. Більше того, українські науковці отримають новий досвід міжнародної співпраці заради глобальної мети – попередження забруднення планети Земля.

Нагадаємо, У Дніпрі чоловік влаштував ДТП на викраденій машині

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Go_A виконає пісню перед матчем Ювентус (відео) Go_A виконає пісню перед матчем Ювентус (відео)
Катерина Павленко виступить перед центральним поєдинком 31-го туру Серії А.
Loading...
Load next