Starlink з’єднав ізольоване плем’я в Бразилії із зовнішнім світом

Starlink з’єднав ізольоване плем’я в Бразилії із зовнішнім світом

Інтернет допомагає племені Марубо викликати допомогу в разі надзвичайних ситуацій та зв’язатися з іншими селами. Водночас лише за кілька місяців використання Starlink корінні мешканці зіткнулися з низкою проблем.

Ізольоване плем’я Марубо в Бразилії підключили до Starlink Ілона Маска. Про це пише The New York Times.

Пристрій встановили у вересні 2023 року. Корінні мешканці жили у хатинах уздовж річки Ітуї в глибині тропічного лісу Амазонки, молилися лісовим духам і ловили мавп, щоб варити суп або тримати їх як домашніх тварин. Однак після появи високошвидкісного інтернету їхнє життя змінилося. 

Тепер, наприклад, у разі укусів отруйних змій плем'я може швидко викликати допомогу. Один з лідерів Енок Марубо, розповів, що за кілька місяців використання Starlink «вже врятувало життя багатьом жителям». Окрім цього, це допомогло зв’язатися з іншими селами.

Водночас за дев’ять місяців користування Starlink Марубо зіткнулося з низкою проблем: підлітки, прикуті до телефонів, групові чати, повні пліток, соцмережі, що викликають залежність, незнайомці в мережі, жорстокі відеоігри, афери, дезінформація та перегляд порнографії неповнолітніми.

Лідери племені вирішили запровадити обмеження, тож інтернет почали вмикати лише на дві години вранці, на п’ять годин увечері та весь день у неділю.

Бразильська влада збентежена доволі швидкою асиміляцією Марубо із зовнішніми світом і планує провести тренінги для племені щодо користування інтернетом. Водночас бразильська активістка Флора Дутра висловила сподівання, що підключення до мережі вдасться надати іншим віддаленим корінним народам, зокрема «вивести в інтернет» найбільше віддалене плем’я Бразилії — яномамі.

Нагадаємо, Міноборони Німеччини планує значно збільшити резерв Бундесверу

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next