Нобелівську премію з хімії отримали за передбачення структури білка

Нобелівську премію з хімії отримали за передбачення структури білка

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2023 року стали вчений з США Девід Бейкер «за обчислювальний дизайн білка» та британці Деміс Хассабіс та Джон Джампер «за передбачення структури білка».

Про це повідомляють на сторінці премії у соцмережі Х.

Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з хімії 2024 року: з одного боку Девіду Бейкеру «за обчислювальний дизайн білка», та з іншого - Демісу Хассабісу та Джону Джамперу «за передбачення структури білка», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що білки зазвичай складаються з 20 різних амінокислот, які можна описати як «будівельні блоки життя».

У 2003 році Девіду Бейкеру вдалося використати ці «блоки» для розробки нового білка, який не був схожий на жоден інший білок.

Відтоді його дослідницька група створювала одне за одним «білкове творіння», включно з білками, які можна використовувати як фармацевтичні препарати, вакцини, наноматеріали та крихітні сенсори.

Інші лауреати цьогорічного «Нобеля» Деміс Хассабіс і Джон Джампер у 2020 році представили модель штучного інтелекту під назвою AlphaFold2.

За її допомогою вони змогли передбачити структуру практично всіх 200 мільйонів білків, які ідентифікували дослідники. З моменту її прориву ШІ-систему AlphaFold2 використовували понад два мільйони людей із 190 країн.

Серед безлічі наукових застосувань дослідники тепер можуть краще зрозуміти стійкість до антибіотиків і створювати зображення ферментів, які можуть розкладати пластик.

Нагадаємо, Рада припинила мобілізацію обмежено придатних до 25 років

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next