Як на Львівщині вирощують найдорожчу у світі ягоду - лохину?

Як на Львівщині вирощують найдорожчу у світі ягоду - лохину?
Кілограм лохини на фермі у селі Блищиводи, що на Львівщині, коштує 140 гривень.

Кілограм лохини на фермі у селі Блищиводи, що на Львівщині, коштує 140 гривень. Тут влаштували день відкритих дверей, тому відвідувачі могли безкоштовно назбирати собі ягід.

Співвласник ферми Ярослав Чапельський каже: "Сорт «Блюголд» - це є тато і мама цієї рослини.  Ягода солодка, велика – все, як пишуть в книжці".

Ферму «Лохина» Ярослав та Василь Чапельські заснували у селі Блищиводи, що неподалік Жовкви у 2017. Спершу впродовж року розчищали тут місцину для примхливої ягідки. Адже її вирощувати – справа не з легких.

"Порадилися з агрономом, він як тільки вийшов з машини, одразу сказав: «Хлопці, це є кислі ґрунти. Тут буде рости лише лохина». І нас зразу виникло питання: що таке лохина?" - він додає.

Та спеціальна література і «Google» допомогли познайомитися з нею ближче. Переймали фермери досвід і від своїх колег: як українських, так й іноземних. Чоловіки зазначають: щоб мати рясний врожай, необхідно постійно вчитися. І головне – не треба боятися роботи.

Ярослав зазначає: "Ягідка збирається виключно вручну, відвозиться до цеху, там ми її калібруємо, сортуємо, важимо і поміщаємо в холодильник. Наступного дня з холодильника переносимо в машини зі спеціальними кондиціонерами та наші хлопці розвозять її клієнтам".

Але якщо вам здається, що можна просто посадити кущі лохини і вже наступного року збирати врожай, то ви помиляєтеся. Адже роботи біля цієї ягоди дуже багато. І здебільшого все робиться вручну. Та мова не лише про збір врожаю. Самостійно працівники мочують рослину тирсою і корою сосни, щоб втримати вологу. Виполюють бур’яни також вручну.

А от Василь каже: "У 2018 році дозволили працівницям працювати сапками, і це було щось неймовірне. Коли включаєш полив, і тут, як біля оперного у нас у Львові, фонтани через кожен метр б’ють. Після цього ми їх заборонили".

Без мінералів тут теж не обійтися. Підживлюють кущі, звісно, руками. Автоматичний на полі хіба полив. А лохина у таку спеку потребує багато води. Її подають зі ставка неподалік.

"Через насоси подається вода, яка по черзі включається в нічний час через клапани. Спочатку відкривається перший, поливається одна частина. Потім він закривається – працює наступний. Це наша основа, без цього тут би нічого не було", - додає співвласник Василь Чапельський.

А щоб лохині тут було комфортно, поряд висадили сосни. Як пояснюють фермери, це хороші подруги вибагливої ягідки.

Він запевнює: "Сосни тут якраз для того, щоб рослина почувала себе комфортно, також вони захищають від шкідників. Тобто якщо кинеться хвороба, сосни створять перешкоди, щоб з одного кварталу шкідник не перекинувся на здорові кущі лохини. Тобто якщо щось захворіло, ми в одному місці полікували та на тому зупинилися".

Окрім цього, за словами Ярослава Чапельського, за лохиною потрібно дбати, як за жінкою: взимку кущі протягом потрібно по технології обрізати.

Власне, через те, що ця ягідка така примхлива і одночасно дуже корисна та смачна, вона є найдорожчою у світі. Кілограм лохини тут коштує 140 гривень. І така вартість не дивує, коли розумієш, скільки зусиль докладають ферми для її вирощування. Бо працювати з рослиною потрібно весь рік, а сезон її триває зовсім недовго.

"На жаль, ми на початок серпня виходимо з ринку, бо немає пізньої ягоди. Тому ми вирішили поправити ту ситуацію і засадили пізній сорт. І вже десь через рік, я думаю, наш сезон ще розтягнеться на місяць як мінімум", - повідомив Василь.

Зараз на 12 гектарах поля тут росте приблизно 44 тисячі кущів лохини різних сортів. Допомагають з роботою на фермі як родичі власників, так і люди з довколишніх сіл. І багато з них, кажуть власники, відмовилися їзди за кордон на сезонні роботи, бо зрозуміли, що й на місці можуть нормально заробити.

Зараз же на фермі влаштували день відкритих дверей, щоб люди змогли познайомитися з цією ще не зовсім звичною для України ягодою.

Власники запрошують і дорослих, і дітей : "Умова проста: безкоштовно збираєш і їж скільки хочеш".

До слова, лохина є найдорожчою ягодою ще й тому, що є дуже корисною. Вона багата на вітаміни, є джерелом мінеральних солей, зміцнює імунітет, знижує рівень холестерину, нормалізує обмін речовин та допомагає регулювати рівень цукру в крові, тому її рекомендують вживати людям з діабетом. А ще ця ягода допомагає зберегти гостроту хору, сприяє омолодженню судин, знижує артеріальний тиск і ризик виникнення інфаркту та хвороб Паркінсона і Альцгеймера.

Та Ярослав Чапельський жартома розповідає, що є в лохини і недоліки: "То наші клієнти, які нам настрій підняли, кажуть: «Хлопці, все. Не буду замовляти, не треба. Бо є у вашій ягоді один мінус: вона викликає залежність».

Та якщо ви ніколи не ласували лохиною, бо ця ягода для вас надто дорога, то фермери запрошують вас на День відкритих дверей безкоштовно посмакувати нею, але вже наступного року.

https://www.youtube.com/watch?v=uXuNN4frNUg

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
У Львові виявили чергове сміттєзвалище побутових та будівельних відходів (відео) У Львові виявили чергове сміттєзвалище побутових та будівельних відходів (відео)
Чималу кількість непотребу, що складається з побутових та будівельних відходів, виявили представники держекоінспекції за гаражним кооперативом на вул. Трускавецькій.
На Львівщині запрацювало картоплесховище сучасного зразка (відео) На Львівщині запрацювало картоплесховище сучасного зразка (відео)
Картоплесховище новітнього зразка відкрили в Самбірському районі на Львівщині. Проєкт компанії "Контінентал" побудований за новими для Європи технологіями.
На Львівщині ще одна опорна лікарня отримала комп’ютерний томограф
Пристрій вартістю понад 12 млн грн днями привезли у приймальне відділення Стрийської центральної районної лікарні. Про це інформує у пресслужбі Львівської ОДА.
Loading...
Load next