У Львові реставратори знайшли маскарон 19-го століття (відео)

У Львові реставратори знайшли маскарон 19-го століття (відео)
Фантастичні та подекуди химерні, їх можна зустріти ледь не на кожній вулиці Львова. Прикраси, барельєфи у формі голови людини, тварини чи істоти. Колись вірили, що маскарони, а саме так вони називаються, відлякують злих духів.

Однак зараз це лише декоративні елементи, зі столітньою історією. Як от цей, який виявили під час ремонту «Фабрики повидла».

- Під час демонтажу покрівлі ми натрапили на об'єкт, який випирав за існуючу штукатурку, що здивувало нас досттньо, оскільки ми не очікували побачити щось на даному фасаді, - розповідає куратор ревіталізації фабрики Юрій Забава.

Знахідка розташувалася на фаєрмурі автентичної будівлі, яка колись мала зовсім інший вигляд. Тож маскарон був недоступним для людського ока.

- Будівля сама виглядала спочатку зовсім по іншому. Це був звичайний дах, будівля меншого розміру, без прибудови, - додає чоловік.

Адже це уже згодом на місці стіни спорудили добудову, таким чином розширивши приміщення фабрики. Для реставраторів маскарон виявився справжньою знахідкою. Тож його з обережністю зняли, зробити зліпок  та планують використати в інтер'єрі артцентру.

- Як бачите він в дуже хорошому стані, тому ми можемо використовувати його як основний елемент, а зліпок залишиться як приклад і можливість робити копії, - каже Юрій Забава.

- Ми плануємо встановити маскарон на будівлі або в середині будівлі. Поки що це є чорновий план, що вона буде стояти маскарон буде розташований в ході зовні, але цілком може бути, що на цій ідеї ми і зупинимось, - розповіла менеджерка артцентру Софія Короткевич.

Загалом від початку робіт на фабриці було чимало цікавих знахідок, - каже дівчина. Тож у майбутньому таку експозицію неодмінно планують облаштувати в артцентрі.

- Реставрація планується до завершення в 2022 році. В тому ж році заплановане велике відкриття артцентру. Артцентр відкриється мистецькою виставкою, вона уже в процесі розробки, - додає Софія Короткевич.

Відтак, Фабрика Повидла має стати новим мистецьким хабом, з галереєю, театром, внутрішнім двориком, кафе та іншими громадськими приміщеннями. Що цікаво, тут планують створити виставковий простір з рухомими стінами. 

Читайте також
У центрі Львова люди живуть у будинку, який перебуває на межі обвалу (відео) У центрі Львова люди живуть у будинку, який перебуває на межі обвалу (відео)
Балкон багатоповерхівки перебуває в аварійному стані. А через просідання, тріщини на стінах будинку збільшуються щодня.
Фестиваль архітектури та мистецтв у Львові: відкриття відбудеться у Всеукраїнський день архітектури (відео) Фестиваль архітектури та мистецтв у Львові: відкриття відбудеться у Всеукраїнський день архітектури (відео)
Атмосфера свята на різноманітних локаціях: у Всеукраїнський день архітектури у Львові урочисто відкриють третій Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв "ВЕЖА". Він триватиме 4 дні на різних локаціях міста, а також за межами Львова. Цьогоріч фестиваль присвятили 30 річниці незалежності України.
У Львові відбулося відкриття Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтв (відео) У Львові відбулося відкриття Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтв (відео)
У місті презентували мультимедійний виставковий проект "Архітектура незалежності". На експозиції представили архітектурний спадок Львова за минулі 30 років. Виставку відкрили у межах культурно-мистецького фестивалю "Вежа 3.0".
Loading...
Load next