У Львові запустили програму для роботи з дітками, які постраждали від війни (відео)

У Львові запустили програму для роботи з дітками, які постраждали від війни (відео)
У Львові запустили програму від міжнародної благодійної організації Worldwide Orphans для роботи з дітьми, які зазнали травм з початку російського вторгнення

Допомогти маленьким українцям, а зокрема тим, які постраждали від російської агресії, отримали травму чи залишились сиротами. Саме з такою метою до України майже через 30 років повернувся уродженець Львівщини Михайло Рубін. Він вже тривалий час працює в міжнародній благодійній організації Worldwide Orphans, яка розробила спеціальну програму для роботи з вразливими дітьми. І саме її він привіз з собою.  

Я народився і виріс тут і в мене була мрія привезти цю організацію до Львова багато років тому. Але коли почалась війна в Україні то я сказав зараз час, — каже Михайло Рубін, член Ради Всесвітньої організації Worldwide Orphans. 

Зазначимо, що ця благодійна організація вже має 25-річний досвід роботи з дітками та працює у Вєтнамі, Гаїті, Болгарії та Ефіопії. А тепер буде і в нашій країні. Відтак, проєкт «Діти України» вже почали впроваджувати у Львові. 

Наші програми були розроблені спеціалістами. Вони базуються на іграх і щоб діти грали і, наприклад, в Леотеці, в Львівській бібліотеці зараз ми маємо програму, куди приходять діти переселенці. Дві години, три рази на тиждень і ми тренували спеціалістів тут в бібліотеці, щоб вони могли проводити ці програми, — розповідає Михайло Рубін.

В нас зараз є 2 групи дітей по 12 дітей, які працюють за цією програмою вже протягом трьох тижнів, і я хочу сказати, що я вражена результатом. Я знала, що методика добра і вона гарно працює, але так щоб в тебе на очах діти, які сиділи в підвалах, не хотіли ні з ким спілкуватись, не розмовляли починали знаходити собі друзів, вміти тримати увагу. Керувати своїми емоціями — це справжня фантастика, — зазначає Христина Богатирьова, психологиня, координаторка програми «Діти України» у Львові. 

Результати цієї програми вже на власному досвіді можуть оцінити і батьки, дітки яких вже її проходять.  

Нам дуже подобається тому що вона знаходиться в суспільстві діток і це дуже зараз важливо, тому що наразі дуже важко перебувати не вдома, — каже Анжеліка Райна, мешканка Дніпропетровщини.

 Прийшли, відразу нам сподобалося. Ми якось потрапили ще й на старт програми, тобто я зрозуміла, що це буде 3 рази на тиждень. Це супер. І їй сподобалось і вона вже вдома повторює. Тобто минуле заняття. наприклад, було присвячене квадратам, як я зрозуміла. Вона додому прийшла, сама нарізала собі квадрати і почала повторювати вже те, що вона тут вивчила, — розповідає Мирослава, киянка. 

До слова, поки діти займаються батьки теж не втрачають нагоди бути корисними, і плетуть маскувальні сітки для наших бійців. Окрім того, вони можуть бути присутніми на самих заняттях.  

Діти включаються, адаптовуються, а найважливіше те, що батьки, які приїхали вимушено через війну до Львова розповідають, що вони би вже хотіли повернутися в свої домівки до Києва, до Харкова, але не можуть покинути нас і нашу бібліотеку, тому що діти кажуть ми звідси не хочемо їхати, — відмітила Катерина Сухоребська, завідувачка відділу обслуговування користувачів Львівської обласної бібліотеки для дітей. 

Дітки є найвразливішою категорією населення, а тому така допомога потрібна всюди, де вони є. Отож в планах, програму розповсюджувати і по інших містах України.  

Ми можемо давати тренінг для вчителів, для викладачів в дитячих садочках в різних організаціях, включаючи організації міські, що ми вже розмовляємо у Львові як ми можемо тренувати спеціалістів там, — Михайло Рубін.

Війна вплинула не тільки на тих дітей, які вимушено переселені, але і ті, куди нікуди не переселялися, тому що суб'єктивно вони травмовані. Сирени, те, що бачать по телебаченню, те, що чують від дорослих вони дуже складно переживають. Ми не ділимо дітей на переселенців і не переселенців. Це є все наші діти, діти України, вони є в рівних умовах і ми намагаємося їх інтегрувати, це є і дестегматизація і соціалізація, і психологічна адаптація, — резюмувала Христина Богатирьова.

Відтак, розпочинається 5-річний проєкт, і наразі організація шукає партнерів, які хочуть забезпечити стійкий та довготривалий вплив на наших дітей.  

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові відбулася виставка про унікальні кам’яні вишиванки Нової Каховки (відео) У Львові відбулася виставка про унікальні кам’яні вишиванки Нової Каховки (відео)
Майже 200 житлових будинків у Новій Каховці на фасаді мають українські кам'яні вишиванки, які створив Григорій Довженко.
З нагоди Дня Незалежності у Львові відбувся "Марш нескорених" (відео) З нагоди Дня Незалежності у Львові відбувся "Марш нескорених" (відео)
Сьогодні у Львові втретє відбувся Марш нескорених. Учасники ходи пройшли від Личаківського кладовища до Меморіалу Героїв Небесної Сотні.
Проект "Мішечок": у Львові школярі виготовили рекордну кількість екоторбинок (відео) Проект "Мішечок": у Львові школярі виготовили рекордну кількість екоторбинок (відео)
Однотонні та стримані або ж яскраві та веселі. Учні однієї із львівських шкіл долучилися до Всеукраїнського проєкт "Мішечок" та виготовили рекордну кількість екоторбинок.
Loading...
Load next