У Львові відбулася виставка про унікальні кам’яні вишиванки Нової Каховки (відео)

У Львові відбулася виставка про унікальні кам’яні вишиванки Нової Каховки (відео)
Майже 200 житлових будинків у Новій Каховці на фасаді мають українські кам'яні вишиванки, які створив Григорій Довженко.

У центрі Львова переселенці з Нової Каховки, яка наразі окупована ворогом,  організували виставку, де показали людям унікальні кам’яні вишиванки, якими славиться це містечко. Більше того провели й спеціальний майстер-клас, де студенти мали нагоду власноруч відтворити елементи кам'яних вишиванок за унікальною технологією самого автора, що збереглася до наших часів.

Найскладніше, щоб воно не роз’єдналося,  бо тут дуже рідкий розчин і він розсипається. Також найскладніші частини ось ці маленькі, які складно прорізати, - каже
Мар’яна Латишева, студентка Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. Івана Труша.

Кам’яні вишиванки на будинках втілив у життя архітектор Григорій Довженко ще у 50-х роках минулого століття. За це митець отримав догану від Радянської влади, а самі мистецькі елементи замалювали побілкою. Але з часом небайдужі архітектори віднайшли у архівах інформацію про кам’яні вишиванки, так і почалося їх відновлення. 

Ідеєю Олександра і Григорія Довженко було те, що мистецтво у всій своїй красі, величі та спокої має бути близько до тебе. Мистецтво, яке живе з тобою кожен день. Саме тому вони наполягали, щоб так були оздоблені саме житлові будинки. Не тільки будинки культури, не тільки дитячі садочки, не тільки школи. А в першу чергу це мали бути житлові будинки. Щоб людина після важкого робочого дня приходила до себе додому й відчувала себе трошки освяченою. Приходила додому, як на свято, - розповідає Єлизавета  Євсеєва, архітекторка.

Переселенці з Нової Каховки по прибуттю до Львова звернулися до управління охорони історичного середовища Львівської  міськради задля обміну досвідом у сфері культури.  

Дійсно в нас у Львові зовсім інша архітектура. Ми маємо також архітектуру цього періоду 50-х років. Її зовсім мало, і на цій архітектурі є теж такі елементи. Хоча навряд чи з нашим кліматом довго витримала б така техніка виконання, такий довгий період, - розказує Лілія Онищенко-Швець, начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

Організатори  кажуть, що подібну виставку планують реалізувати, як у інших містах України, так і за кордоном.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
Історії біженців, що шукають порятунок (відео) Історії біженців, що шукають порятунок (відео)
За 7 днів російсько-української війни Львівщина прийняла більш ніж 40 тисяч переселенців та понад 100 тисяч біженців виїхало до Польщі.
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
Loading...
Load next