Коли Україна зможе перейти до планових графіків відключення світла?

Коли Україна зможе перейти до планових графіків відключення світла?

В «Укренерго» розповіли, коли ж Україна зможе перейти до планових графіків відключення світла. Та спершу пояснюють: 5 грудня росіяни випустили 70 ракет по об’єктам енергосистеми України, водночас завдяки силам ППО атака не мала настільки руйнівних наслідків, як попередні. Загалом ж починаючи з 10 жовтня окупанти випустили понад 1000 важких ракет і дронів, найбільших руйнувань зазнали магістральні підстанції та електростанції, якими оперують як приватні, так і державні комунальні підприємства.

Це теплоелектростанції, гідроелектростанції. Всюди, де це можливо йде відновлення як здатності генерацій виробляти електроенергію, так і здатності мережі надійно передавати її на велику відстань від місць, де вона виробляється – до місць, де вона споживається, зокрема, до великих міст таких, як Київ, Одеса, Львів, Харків, Дніпро та інші, - сказав Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

Найскладніше на Одещині – там застосовуватись екстрені відключення. А ще на Херсонщині, де енергетики продовжують працювати над відновленням світла. У Львівській області графік залишається діючим. В «Укренерго» кажуть: дефіцит електроенергії визначають щодня. Далі його розподіляють по областях пропорційно до споживання. Далі обленерго разом із військовими адміністраціями складають свої списки обмежень.

Коли дефіцит занадто великий, як після аварій чи ракетної атаки, то буває так, що область не вкладається в ліміти, які їй доводять. Тоді оператор змушений доводити графіки додаткових відключень, бо є обсяг генерації, більше немає і систему все одно треба балансувати, - розповів Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

За словами Володимира Кудрицького, Україна зможе повернутися до планових графіків відключення електроенергії лише тоді, коли зможе зменшити дефіцит до відповідних величин. Нинішня проблема пов’язана з відновленням генерувальних потужностей – а це ТЕС і ГЕС. Натомість енергосистему підтримують АЕС. Частково.

Атомна генерація як до вторгнення забезпечувала 50% або трошки більше потреб країни в електроенергії, так і зараз. Тобто на самій атомній генерації ми не можемо «виїхати», - каже Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

Нагадаємо, з 4 наявних в Україні АЕС, генерація доступна лише з трьох. Адже Запорізька Атомна електростанція тимчасово окупована. Тому нашій енергосистемі потрібні й інші види генерацій, а вони дуже сильно ушкоджені. З ладу рашисти вивели усі українські теплоелектростанції та майже всі гідроелектростанції, – кажуть в «Укренерго». Водночас таки прогнозують, коли повернуться бодай до планових відключень.

Я думаю, що за декілька днів ми досягнемо тої межі, коли уже можна буде чітко всім дотримуватися графіків відключень по областях, які обленерго вводять.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
У четвер 23 вулиці Львова протягом дня будуть без світла У четвер 23 вулиці Львова протягом дня будуть без світла
9 грудня, через проведення планових ремонтних робіт ПАТ «Львівобленерго» знеструмить низку будинків.
На деяких вулицях Львова не буде світла до 17:00 На деяких вулицях Львова не буде світла до 17:00
Гаряча лінія "Львівобленерго" повідомляє про відключення світла.
Сьогодні у Львові протягом дня деякі вулиці будуть без світла Сьогодні у Львові протягом дня деякі вулиці будуть без світла
19 листопада, через проведення планових ремонтних робіт ПАТ «Львівобленерго» знеструмить низку будинків на майже 20 вулицях Львова.
Loading...
Load next