У Львові сімейні лікарі проходять тренінги про консультування і тестування швидкими тестами на ВІЛ (відео)

У Львові сімейні лікарі проходять тренінги про консультування і тестування швидкими тестами на ВІЛ (відео)
Піврічна програма передбачає навчання 480 сімейних лікарів міста.

Виявити людей, які не знають, що живуть з ВІЛ і якнайшвидше розпочати лікування. Це можливо завдяки безкоштовним швидким тестам, який може зробити кожен мешканець. Саме для цього у Львові організували спеціальні тренінги для усіх сімейних лікарів міста.

Цей тиждень він є перший, але це буде тривати на протязі пів року і 480 лікарів міста Львова сімейних лікарів повинні пройти такий курс навчання. А основна мета це виявити пацієнтів, які не знають, що вони живуть з ВІЛ.

Побороти стигму як лікаря так і пацієнта щодо ВІЛ, що це є не вирок а є звичайний діагноз з яким можна жити на сьогоднішній день вчасно виявивши його лікувати, - розповідає Андрій Миськів, генеральний директор другого медоб’єднання Львова.

Тема тестування ВІЛ-інфекції є дуже потрібною тим паче що воно входить і в порядок надання медичної допомоги в первинні ланці. Цю тему ми вже давно порушуємо. Наказ який затверджує порядок надання ще з 18 року, але насправді ми ніяк цього зрушити не могли тому що ну можливо через якісь певні стигми у лікарів. Можливо через оце недостатнє знання у комунікації між лікарем і пацієнтом як правильно донести ту інформацію що це є необхідно, - каже Ірина Цегелик, медична директорка 4-ї лікарні Другого медичного об’єднання Львова.

За статистикою у Львівській області є більше 5 тисяч людей, які мають ВІЛ інфекцію. З яких на обліку перебуває лише близько 3 тисяч, а лікування отримує ще менше пацієнтів.

Оці майже 2 тисячі людей це є коло 40%, які не знають взагалі про свій статус. Відповідно вони передають інфекцію дальше і веде це все до того, що вони самі будуть хворіти рано чи пізно. А це інвалідизація, це економічне навантаження на фінансову потужність країни, - пояснює Олена Павлишин, завідувачка центру інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медоб’єднання Львова.

Кожен мешканець міста з будь-яких причин звертається до сімейного лікаря. А тому у разі необхідності або ж профілактично саме тут людина може пройти швидкий та безкоштовний тест на ВІЛ. Адже це перший крок для подолання епідемії. Адже якщо вірусне навантаження не визначається, то ВІЛ не передається. Та навіть попри пацієнти не спішать обстежуватись.

Питання тестування на ВІЛ-СНІД, гепатити Б,С це викликає море тільки негативного і пацієнти не хочуть, відмовляють з такою відповіддю, що в мене такого бути не може, - каже Ірина Коринькова, заступниця начальника відділу моніторингу надання медичних послуг управління Охорони здоров’я.

Проте, на жаль, ніхто від цього повністю застрахований бути не може, а відтак ризики захворіти є у всіх. І донести правильно цю інформацію до пацієнтів сьогодні є завданням наших лікарів. Зазначимо, що захід на якому їх вчать як правильно це робити проводиться в рамках проекту «HealthLink» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку у співпраці з «Твій сімейний лікар» та за підтримки БО "100% Життя".

Тут дійсно про практичні інструменти. Тут і знаєте такі клінічні + правові аспекти і без сумніву те а як саме робити от те діагностування. Бо ну ось тут ви помітили тут перед кожним лікарем, перед кожною учасницею, учасником цього навчання лежать тести і все для того, аби це спробувати впершу чергу на собі. Протестувати себе, - розповіла Оксана Мусієнко, лідерка напрямку розвитку лікарських спільнот та партнерств у проєкті «Твій сімейний лікар».

Для нас дуже важливо сьогодні налагодити якісну комунікацію між лікарями саме первинної ланки саме для того аби у місті Львові, а також згодом у Львівській області також збільшити кількість тестувань на ВІЛ. На сьогодні це максимально важливо, адже ми за останні декілька місяців бачимо активне зростання кількості нових випадків ВІЛ інфекціїх власне в нашому регіоні. Тому хочемо щоб така діяльність сімейних лікарів, а саме тестування на ВІЛ перестало бути чимось унікальним а перейшло в категорію такої рутинної діяльності, - додає Соломія Кушнір, керівниця проєктів благодійної організації «100% життя» міста Львова.

Саме раннє виявлення ВІЛ та швидкий початок лікування дозволяють інфікованій людині жити довгим та повноцінним життям.

 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Спершу за парти, опісля – до спорту: як діти Львівщини повертаються до навчання (відео) Спершу за парти, опісля – до спорту: як діти Львівщини повертаються до навчання (відео)
Львівські школи відновили навчання в онлайн-форматі. Водночас відновлюють роботу й спортивні секції.
Оновлення автопарку "швидких": Львівщина отримала 57 нових автомобілів (відео) Оновлення автопарку "швидких": Львівщина отримала 57 нових автомобілів (відео)
Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги тотально оновлює автопарк швидких. Відтак, на область передали ще 57 нових автівок.
Loading...
Load next