В одному з медзакладів Львівщини відкрили ДНК-лабораторію (відео, фото)

В одному з медзакладів Львівщини відкрили ДНК-лабораторію (відео, фото)

Ідентифікувати загиблих та підтверджувати злочини, які чинять над українцями російські окупанти. Для цього відкрили ДНК-лабораторію, яка запрацювала у Львівському обласному бюро судово-медичної експертизи.

ДНК лабораторія в місті Львова давним давно назріла. Така подібна лабораторія є тільки в одному місті Дніпрі. Це дозволяє зараз місту Львову вийти на новий рівень і зробити все, для того, щоб допомагати нам в дуже важкій справі ідентифікації людей, які загинули, - каже Максим Козицький, начальник Львівської обласної військової адміністрації.

Фото: ЛОВА

 

Є дуже багато звернень як громадян звичайних так і по судових різних випадках. Тобто це є процесуально якісь кримінальні слідчі дії. Також це може бути банальне встановлення батьківства чи пошук пропавших дітей, - повідомляє Анна Фітьо, експертка-імунологиня судова відділу судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Для лабораторії закупили найсучасніше обладнання, що дозволяє на високому рівні проводити експертизи та дослідження. Окрім цього, надійшли і перші розхідні матеріали для навчання спеціалістів.

Фото: ЛОВА

У нас стоїть одна з самих новітніх технік. Це є виробництво німеччини і виробництво Америки. На сьогоднішній день спроможність цієї лабораторії буде в ідентифікації 24 проб за один раз. В подальшому якщо буде велике навантаження ну зрозуміло ми будемо старатись розширювати, щоб в повному об’ємі і без затримки якнайшвидше проводити дані експертизи, - каже Микола Шевчук, начальник Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Зазначимо, що аналіз ДНК включає в себе 5 етапів.

Це кімната первинної обробки біологічного матеріалу. Власне це перший етап роботи з біологічним матеріалом для виділення ДНК. Звідси все починається. В нас вага є на якій ми зважуємо біологічний матеріал. Наші зразки ми передаємо у наступний відділ де ми будемо проводити власне екстракцію нуклеїнових кислот власне з отриманого матеріалу, - розповідає Василина Михалюк, експертка-імунологиня судова відділу судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Фото: ЛОВА

 

Кінцевий аналіз проходить уже в 5 приміщенні на так званому секвенаторі, який прочитує ці шматочки ДНК, які приготовані були в попередній реакції і створює так званий ДНК профіль, - каже Руслан Родрігес, методист.

Все обладнання, на якому проводять дослідження обійшлось обласному бюджету у понад 38 мільйонів гривень. Третину коштів передали 4 громади Львівської області: Новояворівська, Яворівська, Івано-Франківська та Славська.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Loading...
Load next