У модульному містечку для переселенців у Львові зафіксували спалах кишкової інфекції (відео)

У модульному містечку для переселенців у Львові зафіксували спалах кишкової інфекції (відео)

Підвищена температура тіла, головний біль, нудота, діарея – у модульному містечку для переселенців у Львові зафіксували спалах кишкової інфекції. 37 внутрішньо-переміщених осіб звернулися по медичну допомогу, більшість із них – діти. Наразі у стаціонарі перебувають 9 дітей та 2 дорослих.

Вони були всі госпіталізовані в стані середньої тяжкості. На сьогодні на ранок 6 осіб ще гарячкують, інші почуваються краще, - каже Марта Матюшко, Керівниця управління охорони здоров’я Львівської міськради.

У цьому модульному містечку проживає близько 700 осіб. Харчування тут відбувається одноразово – в обід: з 13 до 15 год, а забезпечують його Отці Селезіани спільно з мерією.

Те, що ми мали на обід і суботу – це є суп, макарони з сиром – ті всі речі були приготовлені зі свіжих продуктів, а суп – з консервованих помідорів. Всі дати є в межах придатності. Ще додатково до обіду були сосиски і те, що мені відомо – 1 чоловік не обідав, він був на роботі, їв ззовні  і теж йому вчора надавали медичну допомогу, - розповів Володимир Головатий, координатор модульних містечок у Львові.

Фахівці провели дезінфекцію всіх приміщень містечка. Також здійснюють комплекс лікувально-діагностичних та протиепідемічних заходів.

Нами було відібрано 19 харчових страв, у тому числі 7 добових проб для проведення лабораторних досліджень. 4 зразки питної води на вірусологічні та бактеріологічні дослідження, а також були обстежені троє працівників персоналу, які готували їжу та 4 працівників, які були залучені до роздачі їжі, - пояснила Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

І хоч результатів досліджень ще немає, працівники надалі продовжують куховарити у містечку. Втім про причини говорити – зарано, – кажуть у обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Наразі триває епідрозслідування.

Оскільки це є прояви гострої кишкової інфекції, ми можемо лише припускати, що причиною інфікування міг бути якийсь харчовий продукт, або якийсь інгредієнт, який міг потрапити в страву. А якщо ж все-таки прийде лабораторне дослідження, що причиною є вірус, тобто є деякі віруси, які можуть передаватися так само, як грип чи ковід-19 повітряно-крапельним шляхом, - каже Наталія Іванченко, гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Зазначимо, цей спалах кишкової інфекції у модульних містечках Львова є першим. Результати досліджень медики очікують отримати до кінця тижня.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Loading...
Load next