В Україні з початку цього року зафіксували 1700 пожеж на площі 2600 га

В Україні з початку цього року зафіксували 1700 пожеж на площі 2600 га

1700 пожеж на площі 2600 га зафіксували рятувальники від початку цього року в Україні. Серед територій – лідерів антирейтингу – Львівська область. Тут лише за минулу добу вогнеборці здійснили 18 виїздів на пожежі сухої трави. Полум’я знищило понад 1,5 га сухостою.

У ДСНС б’ють на сполох, адже з настанням тепла збільшується кількість пожеж в екосистемах. І йдеться не лише про масштабні займання у лісах. Люди, часом, повертаються до однієї з найбільш шкідливих звичок – випалювання побутового сміття, прибираючи свої господарства. Трапляються й випадки необережного поводження з вогнем.

Хтось може ненароком загубити якісь запальні пристрої, як сірник чи цигарка недопалена, - каже Роман Рудак, заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України.

Випалювання сухої рослинності – процес не тільки небезпечний, за це також передбачена відповідальність перед Законом у вигляді штрафу від 90 до 270 мінімумів доходів громадян.

Це від 1,5 до 4,5 тис грн. Також ст 77-1 – від 70 до 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, - розповів заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України.

Окрім того в умовах повномасштабної війни в Україні такі пожежі стають додатковим навантаженням на фахівців ДСНС. Замість ліквідації наслідків обстрілів і порятунку людей, надзвичайники змушені виїжджати на гасіння сухостою. Також надзвичайники розробили план розмінування сільськогосподарських земель.

До розмінування залучатимуть піротехнічні підрозділи ДСНС, інженерно-саперні підрозділи ЗСУ, Нацгвардії та Держспецтранслужби, а також вибухотехнічні служби Нацполіції та операторів протимінної діяльності. Тож пожежники вкотре наголошують: безвідповідальне поводження з вогнем грає на руку ворогу. Загалом ж, за минулий рік в Україні виникло 30 тис пожеж в екосистемах, на площі понад 46 тис гектарів. Найбільше таких випадків зафіксовано в Одеській, Дніпропетровській та Львівській областях.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
На Львівщині невідомі вивозять сміття й викидують його у поле (фото) На Львівщині невідомі вивозять сміття й викидують його у поле (фото)
Одна із мешканок Львівщини, проїжджаючи повз села Годовиця, що у Пустомитівському районі помітила як декілька невідомих чоловіків поблизу цвинтаря вивантажують із буса купи сміття.
Loading...
Load next