Україна зазнала понад $54 мільярди збитків житлового фонду від війни — KSE

Україна зазнала понад $54 мільярди збитків житлового фонду від війни  — KSE

Станом на кінець травня 2023 року сума прямих збитків, завданих житловому фонду України внаслідок повномасштабної війни, складає понад $54 млрд. 

Про це йдеться в даних KSE Institute.

Збитки житлового фонду

Із загальної суми прямих збитків житлового фонду левова частка — $46,6 млрд — від руйнування та пошкодження багатоквартирних будинків. За останніми даними загалом постраждало 18,6 тисяч таких будинків: 13,2 тисячі — пошкоджено, 5,4 тисячі — повністю зруйновані.

Понад $7 млрд прямих збитків — наслідок знищених та пошкоджених приватних будинків. Таких наразі вже понад 144 тисячі, з них зруйновано майже 59 тисяч. Також внаслідок бойових дій постраждало 345 гуртожитків, прямі втрати яких оцінюються у $0,5 млрд.

Сумарна кількість пошкоджених обʼєктів житлового фонду станом на червень 2023 року складає понад 163 тисячі. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об'єктів — 87 мільйонів м2, що складає 8,6% від загальної площі житлового фонду України.

Де найбільше руйнувань

Найбільших руйнувань зазнав житловий фонд таких областей як Донецька, Луганська, Харківська, Київська, Миколаївська та Чернігівська. За оцінками експертів проєкту «Росія заплатить», у Донецькій області повністю зруйновано (ступінь руйнування — понад 40%) понад 18 тисяч будинків, у Київській — 6.7 тисяч, у Луганській — понад 2.5 тисячі.

У столиці за час повномасштабного вторгнення було зруйновано та пошкоджено 454 житлові будинки, сума збитків від цих руйнувань складає $734 млн.

З-поміж міст найбільше зруйнованих та пошкоджених житлових будинків у Маріуполі, Харкові, Чернігові, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Бахмуті, Мар'їнці, Лисичанську, Попасній, Ізюмі та Волновасі.

Нагадаємо, Україна отримає від Литви, окрім систем NASAMS, додаткові БТРи і боєприпаси

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Спецпропозиція від Lev Development для військовослужбовців ЗСУ, ВПО та тих хто втратив житло внаслідок війни Спецпропозиція від Lev Development для військовослужбовців ЗСУ, ВПО та тих хто втратив житло внаслідок війни
Lev Development підготував спеціальну пропозицію для військовослужбовців ЗСУ та їхніх сімей, мешканців окупованих територій та тих хто втратив житло внаслідок війни
В Україні за період пандемії ціни на квартири зросли до 50% В Україні за період пандемії ціни на квартири зросли до 50%
Найдорожче житло — новобудови та житловий фонд від 2011 року в столиці.
Loading...
Load next