Купуємо житло: поради юристів щодо нового закону, який захищає покупців житла

Купуємо житло: поради юристів щодо нового закону, який захищає покупців житла

Як перевірити надійність забудовника, на що варто звернути увагу в угоді, яку підписуєте та які документи слід вимагати від девелоперів? Часто покупець квартири у новобудовах заскочений юридичними нюансами, але насправді не так усе складно та страшно – переконують правники. Перш за все, майбутній власник житла повинен перевірити репутацію компанії, у якої хоче придбати квадратні метри. Коли ви обрали свого надійного забудовника, наступний крок – це перевірка усіх дозвільних документів на проект. Експерти зазначають, що основою довіри для інвестора є пакет з п’ятьох паперів.

Первинним документом, який необхідний для будівництва – це документ на земельну ділянку. Другий – чи цільове призначення, тої земельної ділянки, відповідає тим намірам забудови, які забудовник розказує. Третій документ – це є містобудівні умови та обмеження, видані місцевим органом самоврядування. Технічні умови – це документ, який дозволяє підключити об’єкт нерухомості до інженерних мереж. Проектна документація на будівництво, яка має пройти експертизу, - розповідає керівник юридичного відділу компанії «Lev Development» Денис Сімонов.

Нарешті, справа доходить до підписання угоди між покупцем та забудовником. І тут варто звернути увагу одразу на кілька важливих аспектів, які чітко регулюють юридичні нюанси.

В договорі обов’язково мають бути вказані істотні умови, яку саме квартиру обрали, в якому ЖК, яка ціна, чи є прив’язка до курсу валют. Також варто звернути свою увагу на комісію, в разі якщо клієнт захоче переуступити свою квартиру до оформлення права власності. Яку він комісію має заплатити забудовнику і на штрафні санкцій, в разі неоплаті або затримки по оплаті, - зазначає юристка-експертка в галузі нерухомості Оксана Яринич.

Найкраща новина для майбутніх власників квартир – це новий закон, який захищає інвесторів від ризиків та ненадійних забудовників. І діяти він почав з жовтня минулого року.

Після набрання чинності, цим законом, усі об’єкти, які будуть зведені в майбутньому: усі квартири, нежитлові приміщення, вони повинні реєструватись в єдиному державному реєстрі. Це є гарантія того, що вас не обдурять, що цю нерухомість, яку ви придбали не продадуть комусь іншому, - підкреслює голова асоціації захіжноукраїнськиї забудовників Юрій Мартинюк.

Усі правники, які спеціалізують у галузі нерухомості сходяться на тому, що сьогодні є вигідним та менш ризикованим купувати житло у новобудовах. А якщо ви хвилюєтеся через необізнаність у юридичних аспектах – завжди варто звернутися по допомогу до фахівців. 

Найкращий спосіб – найняти фахівця, який супроведе факт покупки, - зазначив керівник юридичного відділу компанії «Lev Development» Денис Сімонов.

Ми маємо інвестувати в нашу країну, підтримувати економіку і так само забудовників, - підсумувала юристка-експертка в галузі нерухомості Оксана Яринич.

Читайте також
Комфорт, безпека та статус: новий квартал заміської нерухомості у Львові (відео) Комфорт, безпека та статус: новий квартал заміської нерухомості у Львові (відео)
Автори проєкту передбачили у ЖК Royal Estate центр дитячого дозвілля, магазин, кав’ярню, медкабінет, фітнес-зал та іншу інфраструктуру.
В Україні за період пандемії ціни на квартири зросли до 50% В Україні за період пандемії ціни на квартири зросли до 50%
Найдорожче житло — новобудови та житловий фонд від 2011 року в столиці.
Loading...
Load next