МВС про декларування зброї: Держава має знати, у кого з українців є зброя та скільки

МВС про декларування зброї: Держава має знати, у кого з українців є зброя та скільки

У Міністерстві внутрішніх справ України поінформували, що європейські колеги прогнозують, що після завершення війни з РФ на руках в українців буде знаходитися близько 3 мільйонів одиниць зброї.

Про це повідомив заступник глави МВС України Богдан Драп’ятий.

Як зазначив заступник міністра внутрішніх справ, європейські колеги прогнозують, що після завершення повномасштабної війни на руках у наших громадян буде знаходитися близько 3 мільйонів одиниць зброї, - заявили у пресслужбі.

Драп’ятий зазначив щодо законопроєкту про вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю, що він спрямований на розв'язання двох питань — на те, щоб забезпечити належний контроль за зброєю, яка є не зареєстрованою в Україні внаслідок повномасштабної війни, і щоб уберегти громадянина, який знайшов зброю і не має на неї відповідного дозволу.

Ця людина має задекларувати її, отримати на неї документи і на період воєнного стану та 90 днів після завершення – зберігати її у себе з метою відсічі, - сказав він.

Заступник міністра заявив, що у разі ухвали документу громадянам потрібно буде звернутися до підрозділів Нацполіції задля декларування такої зброї.

Потрібно прийти у відповідний підрозділ Національної поліції, принести зброю, а працівник органу перевірить її по базах даних. Ця процедура буде зручною та безкоштовною і за один день ця зброя повернеться громадянину для подальшого зберігання, - додав Драп’ятий.

За його словами, держава має обліковувати та знати, у кого із громадян наявна зброя та її кількість.

Наразі у нас встановлена кримінальна та адміністративна відповідальність, зокрема стаття 263 Кримінального кодексу України говорить про те, що придбання, зберігання, використання зброї без відповідного дозволу карається Кримінальним кодексом, санкції передбачають обмеження волі від 3 до 7 років. Якщо буде прийнятий закон, то громадянин маючи незареєстровану зброю, задекларує її, отримає відповідний документ і таким чином він буде захищений та матиме законні підстави для володіння цією зброєю, – поінформував він.

Заступник глави МВС зазначив, що наразі найбільша кількість дискусій у суспільстві виникає саме через питання щодо використання короткоствольної зброї.

Позиція МВС полягає у тому, щоб надати право громадянам України на користування та зберігання короткоствольною зброєю, але без права прихованого носіння. Але нам потрібно для цього забезпечити безпекову інфраструктуру, зокрема розвивати тири, де громадяни зможуть навчатися, як використовувати зброю, - сказав Драп’ятий.

Нагадаємо, Із повістками для звірення облікових даних можна звертатися до рекрутингових центрів ‒ МОУ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На Великдень бойовики лише один раз порушили режим "тиші" на Донбасі На Великдень бойовики лише один раз порушили режим "тиші" на Донбасі
Серед українських військових втрат нема, однак російські окупанти відкривали вогонь з великокаліберних кулеметів неподалік Катеринівки.
На Донбасі від кулі снайпера бойовиків загинув український військовий На Донбасі від кулі снайпера бойовиків загинув український військовий
Поблизу Новотошківського внаслідок снайперського пострілу загинув військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил.
Бойовики тричі обстріляли українські позиції ООС на Донбасі Бойовики тричі обстріляли українські позиції ООС на Донбасі
За минулу добу, 25 квітня бойовики тричі порушили режим тиші й обстріляли позиції на яких перебувають українські військові. Втрат серед українських військових немає.
Load next