У Львові відбувся майстер-клас зі давньої техніки розпису «Вибійка»

У Львові відбувся майстер-клас зі давньої техніки розпису «Вибійка»
Мисткиня вивчала давню техніку у музеях та фондах, і тепер передає свій досвід на майстер-класах

Влучна стрільчиня, екстремальна водійка та сакральна мисткиня: здавалося б - Оксана Сокол поєднує у собі несумісні риси. Але саме завдяки такому унікальному поєднанню – жінці вдалося опанувати дуже давню та складну техніку – «вибійку». А історія цього українського розпису на одязі сягає аж 10 століття.

Мене ця техніка заполонила, і я почала її практикувати. Я ходила в бібліотеки, фонди. Я вишуковувала і бачила. Так я познайомилася з вибійкою, - зазначила мисткиня з техніки «вибійка» Оксана Сокол.

«Вибійка» - це справа не для слабких. Спершу треба вирізьбити кліше з дерева, виготовити спеціальні фарби, а вже потім дуже чіткими рухами наносити сакральний малюнок на тканину. І з першого разу – це виходить не у всіх.

Треба мати певне вміння в руках, це треба мати дуже круте. Сильно натиснеш – ти перетиснеш, фарба може розтектися, не дотиснеш – відбиток буде нечіткий. Тобто, тут треба таку золоту середину знайти, так вміти це від балансувати, але це все з досвідом. На 3-4 штампі, звичайно, ти розумієш: о, в мене вже починає щось виходити, - розповіла співачка, співорганізаторка майстер-класу з техніки «вибійка» Наталка Карпа.

Оксана Сокол займається вибійкою вже 9 років, і не раз організовувала етно-покази за кордоном. Іноземці в захваті від мисткині та її виробів і часто плутають малюнок з вишивкою.

2016 була моя перша колекція дитячого одягу, я представляла у Відні. Це були дні української культури при ООН. Це я готувала на показ в Магдебург. Її я не продаю, бо це моя, і мені вже важко такі речі робити. Лише в Карпатах можу. Я її в Карпатах і виконувала, поблизу Східниці, - зазначила мисткиня техніки «вибійка» Оксана Сокол.

Мистецтво вибійки має багато прихильників і в Україні,  серед них, навіть, відомі люди. Співачка Марія Бурмака робить свої перші кроки на майстер-класі, і хоч ця робота непроста, проте неабияк заряджає та розслабляє.

Це заняття – воно дуже медитативне. Тому що треба бути спокійною: нанести фарбу, а потім дуже спокійно – о-па, і поставити. Це заняття вчить врівноваженості. Дуже круто, насправді. І я отримую величезне задоволення. І я це буду носити, - зазначила співачка, учасниця майстер-класу з техніки «вибійка» Марія Бурмака.

Цього разу на майстер-клас Оксана принесла штампи, які придумала сама. Але каже, що вдома у неї зберігаються величезні кліше, і їхній відбиток несе важливу сакральну інформацію.

Тут є різні: і сучасні, і змішані, але є папороть на основі музейних. Я вдома маю великі кліше, вага одного дуже важка, - мисткиня з техніки «вибійка» Оксана Сокол.

Організовувати уроки з вибійки Оксані допомагає співачка Наталка Карпа. І за цей час вона й сама вже добряче набила руку на такому мистецтві, і навіть створила особливе вбрання для донечки та для виступів на сцені.

Перші вироби – це, власне, було для донечки. Був такий великодній набір одягу. І другий – це був: пані Оксана каже: давай тобі зробимо костюм на сцену. Будеш пропагувати через музику красу нашої української вибійки. Так і трапилось, - розповіла співачка, співорганізаторка майстер-класу з техніки «вибійка» Наталка Карпа.

Оксана Сокол провела вже півмільйона майстер-класів та постійно передає свій досвід переселенцям та військовим. Каже, що така робота не лише навчає повазі до культури, але й лікує та заспокоює у наш непростий час. А ще мисткиня популяризує українську етнографію серед іноземців та вже мала силу силенну виставок за кордоном.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Пацієнтів з хворобами вуха у Львові оперуватимуть бельгійські медики (відео) Пацієнтів з хворобами вуха у Львові оперуватимуть бельгійські медики (відео)
Операції відбуватимуться з 5 по 8 вересня, а, отже, до цього часу батьки зможуть записати своїх діток на консультації та операції.
У львівському аеропорту затримали двох іноземок з рекордною кількістю прикрас та валюти (фото, відео) У львівському аеропорту затримали двох іноземок з рекордною кількістю прикрас та валюти (фото, відео)
Йдеться про золоті прикраси та готівку на понад 15 мільйонів гривень.
У театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться унікальний інклюзивний концерт «Відчинилося життя» У театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться унікальний інклюзивний концерт «Відчинилося життя»
Незабаром на сцені театру ім. Марії Заньковецької відбудеться унікальний, інклюзивний концерт у якому візьмуть участь незрячі солісти з різних куточків України
Load next