Як будівельний бізнес адаптувався до умов війни та які прогнози на розвиток ринку дають експерти

Як будівельний бізнес адаптувався до умов війни та які прогнози на розвиток ринку дають експерти
Ринок нерухомості не лише вистояв, але й адаптувався та розвивається

Велика війна добряче покроїла карту забудов в Україні. Харків – зупинився, Київ в очікуванні, а от західні регіони не лише стабільні, але й, навіть вийшли на рівень росту та розвитку цього бізнесу. Експерти пояснюють, що проблема не в пропозиції, а в попиті.

Зміни з повномасштабним вторгненням наступні: сам попит змінився. Люди хочуть купувати готове житло, а значить забудовнику доводиться, якусь частину будівництва здійснювати за власні, або кредитні кошти, по-друге, люди не готові планувати на багато десятиліть, - зазначає Денис Суділковський – директор з маркетингу ЛУН.

Західноукраїнський забудовник вистояв та адаптувався до умов повномасштабної війни саме завдяки безпековій складовій. Ба більше – експерти вже бачать тенденцію до повернення інвесторів. А такі рішення напряму впливають на стабілізацію ринку нерухомості.

На сьогоднішній день спостерігається позитивна динаміка ринку. З кожним днем збільшуються угоди, а саме купівля житла не лише для власного проживання, але й для інвестицій. Також ми спостерігаємо зацікавлення інвесторів саме у купівлі комерції, аби розширювати бізнеса саме в західній Україні, - розповіла Іванна Іванків – керівниця відділу продажу компанії «LEV Development».

Тепер основне – не втратити таку позитивну динаміку та не створити дефіцит пропозицій на ринку. Тому аналітики ретельно зважують та обмірковують кожен ризик. І тут, перш за все варто пам’ятати, що саме інформація впливає на рішення клієнтів.

За час війни є такі коливання, які поєднанні з ситуацією на фронті. Коли є гірші новини – стає трохи тихіше на ринку, коли все покращується, є надія, що все буде добре – люди далі починають здійснювати свої мрії щодо житла, - розповіла Оксана Савула – експертка з нерухомості.

Але є умови, які напряму залежать не від ситуації на фронті, а саме від гнучкості рішень забудовників. І часто, заради сталого розвитку, цей бізнес робить сміливі кроки для більшої привабливості на ринку.

Забудовник дуже гнучкий, дуже лояльний: дає хороші умови розтермінування, ну, і багато вже вкладає своїх коштів. Після нашої перемоги буде відновлення цього всього, і Львів ми не впізнаємо по забудовності, - зазначає Сашко Мількович – експерт з нерухомості.

Адаптація ринку нерухомості не завершилася, і триватиме ще довго – переконані експерти. Та радять забудовникам звернути особливу увагу на зміни, які відбулися у вимогах покупців. І якщо вони прислухаються, то вірогідність залучення інвесторів зросте у рази.

Загалом по Україні попит змінив свій характер, і тепер люди не готові інвестувати в котлован на стадії будівництва, вони хочуть будувати житло у котре можна зайти. Перебудова самої моделі, коли ти будуєш менші будинки, для того, щоб їх швидше продати – вона присутня на ринку. Зокрема, забудовникам тепер треба подумати з приводу того, щоб будувати квартири вже з ремонтом, - розповів Денис Суділковський – директор з маркетингу ЛУН.

Не менш вагомим фактором у рішенні клієнта придбати житло – є безпека. Саме планування квартир та наявність укриттів – це перше, про що тепер питають покупці.

Клієнти все більше звертають увагу на продуману концепцію житла, на гнучкість фінансових умов, на саму динаміку будівництва та безпеку. Чи вона врахована в даному комплексі, чи є паркомісця, які можна використовувати як укриття, - розповіла Іванна Іванків – керівниця відділу продажу компанії «LEV Development».

У ланцюжку: забудовник-покупець, величезну роль відіграє держава. Інерцію ринку нерухомості дали важливі програми є-оселя та є-відновлення, які дають базу іпотечному кредитуванню, а значить і збільшують спроможність людей вкладати гроші у квадратні метри.

Це є дуже дієвий інструмент, який може дати значний поштовх тим процесам, про які вже давно говорили на будівельному ринку. Такі програми, які на мій погляд, можуть стати якісною основою для розвитку в подальшому основних засадничих речей, які стосуються іпотечного кредитування, - розповів Юрій Мартинюк – голова асоціації західноукраїнських забудовників.

Прогнози експертів щодо майбутнього ринку нерухомості є оптимістичними. Після нашої перемоги ми будемо відбудовувати українські міста, а стимуляція будівельного бізнесу – це основний фактор відновлення економіки та повернення людей з-за кордону. І почати цей процес ми можемо вже і зараз.

Навіть не чекаючи перемоги, ми сьогодні стимулюючи бізнес будівництва, ми можемо стимулювати й саму економіку, перезапускати процеси, і основне дарувати українцям відчуття дому, відкладати їхнє потенційне рішення про те, що поїхати з України, - зазначив Денис Суділковський – директор з маркетингу ЛУН.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
З нагоди Дня Незалежності у Львові відбувся "Марш нескорених" (відео) З нагоди Дня Незалежності у Львові відбувся "Марш нескорених" (відео)
Сьогодні у Львові втретє відбувся Марш нескорених. Учасники ходи пройшли від Личаківського кладовища до Меморіалу Героїв Небесної Сотні.
Історія одного собаки, який врятував на Сході України не одне життя (відео) Історія одного собаки, який врятував на Сході України не одне життя (відео)
Любов, відданість та мужність. Перелік слів, якими можна назвати українських захисників чимало. Однак їх ніколи не вистачить, аби описати їхню жертовність та внесок у мирне небо над нашими головами.
На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото) На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото)
Впродовж минулої доби, 18 серпня, російські окупанти 11 разів порушили режим припинення вогню. Один військовий ЗСУ отримав смертельне поранення - він був родом зі Львова.
Load next