Санітарні експерти злукавили, права споживачів порушені – суд став на сторону мешканців Гряди

Санітарні експерти злукавили, права споживачів порушені – суд став на сторону мешканців Гряди
4 роки судів, і нарешті апеляція побачила порушення свиноферми у селі Гряда

Не втекти не сховатися: мешканці одразу 8 сіл кілька років поспіль день в день дихали отруйним повітрям. І виною цьому – свиноферма, а вірніше, гній, який ще не так давно, рікою витікав з підприємства. Бідолашним селянам доводилося жити у будинках, які були  буквально обліплені мухами.

Село Гряда задихається від нестерпного смороду, але не тільки село Гряда. Це був і Дорошів, Ситихів, Дубляни, Грибовичі: Малі, Грибовичі Великі. Малий Дорошів, Великий Дорошів. Все це забруднення впливало на здоров’я людей. Фактично, запах того смороду, десь в діаметрі 5 кілометрів було чути. Вигоріли дерева, трави, навіть птиця буда неживою вже, - активно бореться у судах зі свінофермою Наталія Демчишин.

Боротися зі свинофермою – як воювати проти млинів – казали мешканцям Гряди. Але сидіти склавши руки захотіли не усі: 4 роки ініціативна група відстоювала у судах право на чисте повітря. А взамін отримували погрози та лукаві експертні висновки від тих, хто мав би захищати саме споживачів, а не підприємців. 

Я брала участь з самих перших днів. З 2019 року. В соціальних мережах Галина Солонецька кричала криком, щоб допомогти у вирішенні питання. Вона зі своїми дітьми задихалися вночі, прикладаючи рушники на обличчя, тому що не було чим дихати. Відкривали кримінальні провадження. Багато чого, певні структури закривали. Не хотіли дивитися правді в очі, - розповіла Натлія Демчишин.

Ми бачимо, що Держпродспоживслужба – це той орган, який напевно, їм найбільше сприяє в їхній діяльності, ніколи не бачить порушень з їхнього боку, хоча такі порушення є, - зазначила юрист-еколог Ольга Мелень.

Здавалося б, як можна оскаржити рішення експертів, які не бачать порушень. До прикладу, дозволяють селитися людям в двохстах п’ятдесяти метрах від свиноферми, де проживають та випорожнюються не мало не багато аж 36 тисяч п’ятачків. Але сталося! Цими днями юристам та мешканцям таки вдалося довести в апеляції, що висновки держспоживслужби абсолютно неправомірні.

Свиноферма жалі функціонує, тобто наше судове рішення не є перешкодою. Ми просто скасували один з дозвільних документів, який має мати свиноферма. І скасували той документ, який дозволяє селитися на відстані 250 метрів від свиноферми,. Бо це зараз санітарно-захисна зона, - зазначила юрист-еколог Ольга Мелень.

Що така перемога означає для мешканців? Перш за все, тепер контролюючі органи не зможуть закривати очі на отруєння людей. По-друге, підприємець тепер має або збільшити санітарну зону, або ж зменшити поголів’я втричі. І такому рішенню місцеві мешканці дуже раді.

Задоволені рішенням суду. Що воно вирішило? Воно зменшило поголів’я свиней, які вирощують на даній свинофермі. По документах – поголів’я становило 36 тисяч, а ми добилися того, щоб скоротили до 12 тисяч в рік, - розповіла Роксолана Галянт.

З даного підприємства ПП «Гряда» була прокладена труба, і вона була прокладена, аж в сторону Дорошева. Зараз ми бачимо, що на полях є певні гної, але в меншій кількості, - зазначає Наталія Демчишин.

Перша перемога в суді громади Гряди – прецедент, який вселяє віру у справедливість. І в навколишніх селах, і юристи запевняють, що саме завдяки сміливості, завзятості та терпінню невеличкої групи мешканців – дихати стане легше, а жити безпечніше.

Це, звісно, що дуже добре, що вони є, що вони зорганізувалися, що вони відстоювали свої права, бо знаю, що це не одне судове засідання було. Неодноразові скарги мешканців були, щодо смороду від свиноферми, - розповів завідувач сектору офісу львівської громади в с. Грибовичі та Збиранка Ігор Питель.

Від активності жителів дуже багато залежить. Напевно 50% успіху в справі. Власне, ми за допомогою мешканці задокументували фактів, порушень. Мали дуже багато доказів. Якщо би в нас не було юридичних аргументів, то звичайно, ми би не отримали позитивного рішення і в суді 1ї інстанції, і в апеляційній інстанції. Тому, збір документів – це дуже важливо, - зазначає Ольга Мелень.

На оскарженні висновків експертів – ініціативні мешканці зупинятися не збираються. Попереду нові судові позови, і перш за все це стосується оцінки екологічного впливу ферми на навколишнє середовище.

Місцеві мешканці та активісти села Гряда висловили подяку за вирішення багаторічної проблеми, зокрема жителька та активістка села Гряда Галина Солонецька зазначила:

Велика подяка Environment People Law (EPL) Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) та Львівському окружному адміністративному суду за їх неупередженість, принциповість та справедливість, які діють відповідно до принципів верховенства права визначених Конституцією України.

Все-таки у нас є колегія суддів, що усвідомлюють наскільки важливе життя кожного з нас та роблять все можливе, аби прості люди мали змогу захистити свої права, особливо в такий важкий час для України. Завдяки їм сьогодні ми маємо надію на гідне життя у власних оселях.

Мова іде не тільки про Гряду, а ще і про с. Великий Дорошів, Малий Дорошів , с. Ситихів, місто Дубляни та с. Великі Грибовичі.

З цими горепідприємцями ТЗОВ АПП ГРЯДА ( свиноферма) ми прожили майже десять років ... з яких останні п'ять були найгіршими та найпекельнішими у нашому і так не легкому житті, - розповіла жителька та активістка села Гряда Галина Солонецька.


Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Нестерпний сморід впродовж років: на Львівщині люди вимагають припинити діяльність свиноферми (відео) Нестерпний сморід впродовж років: на Львівщині люди вимагають припинити діяльність свиноферми (відео)
Жителі Гряди та навколишніх населених пунктів у судовому порядку вимагають припинити діяльність свиноферми, що отруює їхні життя.
На Львівщині суд звільнив від покарання водія маршрутки, що збив на смерть дитину На Львівщині суд звільнив від покарання водія маршрутки, що збив на смерть дитину
Дрогобицький районний суд звільнив від покарання водія маршрутки, який на смерть збив 13-дівчинку на пішохідному переході у Дрогобичі. Винуватець ДТП покаявся, а батьки дівчинки заявили, що не мають до нього претензій.
Load next