МОЗ затвердило перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм

МОЗ затвердило перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм

Міністерство охорони здоров'я затвердило перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм.

Про це повідомляє МОЗ.

Міністерство охорони здоровʼя України затвердило перші шість клінічних протоколів серії стандартів медичної допомоги за напрямом «Бойова травма»: «Анестезія у пацієнтів із травмою»; «Гострий компартмент-синдром»; «Бойова торакальна травма»; «Бойові поранення: дебридмент та іригація»; «Висока двостороння ампутація»; «Судинна травма». Клінічні протоколи опрацьовано мультидисциплінарною групою, до складу якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, в тому числі бойові медики, - йдеться у повідомленні.

Наступні сім протоколів з надання меддопомоги у разі бойових травм міністерство винесе на громадське обговорення найближчим часом.

У МОЗ додали, що ці та ще понад 20 протоколів, які будуть затверджені протягом 2024 року, є перекладом настанов з клінічної практики Joint Trauma System за напрямом «Бойова травма».

Joint Trauma System (обʼєднана травматологічна система) — організація, яка почала діяти у 2005 році та є центром досконалості Міністерства оборони США з питань бойової травми. JTS покликана знизити рівень захворюваності та смертності, а також підвищити виживаність усіх пацієнтів з травмами у воєнний і мирний час. Клінічні настанови тактичної бойової медичної допомоги (TCCC) є вказівками JTS для допомоги на догоспітальному етапі. TCCC та клінічні практичні настанови JTS (CPG) постійно переглядаються та оновлюються на основі даних реєстру травм Міністерства оборони США та доказів з публікацій, що проходять експертну перевірку. Ці настанови були прийняті багатьма міжнародними партнерами та сприяли розробці стандартів надання якісної медичної допомоги в умовах бойових дій. 

Над перекладами клінічних протоколів працювала міжнародна організація Global Medical Knowledge Alliance (GMKA). 

Нагадаємо, В Україні з початку року зафіксували 23 випадки кору

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео) Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео)
В умовах воєнного стану пацієнти зможуть отримати інсулін в аптеці як за електронним, так і паперовим рецептом.
800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна 800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна
VAC-терапія є "золотим стандартом лікуванні ран у світі".
Данілов назвав пандемію коронавірусу першою "біологічною війною" (відео) Данілов назвав пандемію коронавірусу першою "біологічною війною" (відео)
У 2020 році Данілов називав цибулю, сало і часник найкращими ліками проти коронавірусу.
Load next