Через низький рівень вакцинації у світі росте загроза кору

Через низький рівень вакцинації у світі росте загроза кору

У 2022 році після багаторічного зниження охоплення вакцинацією проти кору кількість хворих на кір зросла на 18%, а кількість померлих від інфекції - на 43% в порівнянні з 2021 роком.

Такий висновок опублікували на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Наразі чисельність хворих оцінюють в 9 мільйонів осіб, а померлих - в 136 000 осіб, більшість із яких становлять діти

У ВООЗ зазначають, що загроза кору для дітей продовжує неухильно зростати. У 2022 році масштабні спалахи захворювання відбулися в 37 країнах порівняно з 22 країнами у 2021 р.; 28 країн розташовані в Африці, 6 - у Східному Середземномор'ї, дві - у Південно-Східній Азії та одна - в Європі.

В організації зазначають, що зростання кількості спалахів кору і смертності від нього вражає, але не є несподіваним через зниження показників вакцинації, яке спостерігається останніми роками.

Випадки кору, де б вони не відбувалися, створюють ризик для країн і міст, населення яких недостатньо охоплене вакцинацією, - заявив директор управління Центрів з контролю і профілактики захворювань США із глобальної імунізації Джон Вертефей.

Зараженню кором можна запобігти за допомогою двох доз вакцини. У 2022 році порівняно з 2021 охоплення вакцинацією в усьому світі дещо збільшилося, проте чисельність дітей, які пропустили дозу вакцини від кору, становила 33 мільйони, з яких майже 22 мільйони не отримали першої дози, а ще 11 мільйонів - другої дози. Глобальний показник охоплення першою дозою вакцини склав 83%, що набагато менше за 95%, необхідних для захисту населення від спалахів.

Найнижчі показники вакцинації - 66% - як і раніше, відзначають у країнах із низьким рівнем доходу, у яких найвищий ризик смерті від кору. Понад половина з 22 мільйонів дітей, які пропустили першу дозу корової вакцини 2022 року, проживають в 10 країнах - Анголі, Бразилії, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Індії, Індонезії, Мадагаскарі, Мадагаскарі, Нігерії, Пакистані та Філіппінах.

Відсутність відновлення показників охоплення вакцинацією проти кору в країнах із низьким рівнем доходу після пандемії - тривожний сигнал і привід для дій. Кір не випадково називають "вірусом нерівності. Це інфекція, яка знаходить і атакує тих, хто не має від неї захисту, - заявила директорка Департаменту ВООЗ з імунізації, вакцин та біологічних препаратів Кейт О'Браєн.

Нагадаємо, Норвегія перехопила шість військових літаків рф на кордоні НАТО

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
ВООЗ рекомендує бустерну дозу для щеплених інактивованими вакцинами ВООЗ рекомендує бустерну дозу для щеплених інактивованими вакцинами
Рекомендація поширюється також для людей зі слабким імунітетом.
Свідоцтво про вакцинацію від COVID-19: Ляшко розповів, як його отримати Свідоцтво про вакцинацію від COVID-19: Ляшко розповів, як його отримати
Ляшко наголосив, що після технічної експертизи український ковід-сертифікат повністю відповідає вимогам ЄС.
Loading...
Load next