Львівські медики розповідають про алергію на сезонні цвітіння

Львівські медики розповідають про алергію на сезонні цвітіння
Поліноз – знайоме слово для тих, хто страждає від алергії. Загострюється це захворювання в період масового цвітіння.

Поліноз – знайоме слово для тих, хто страждає від алергії. Загострюється це захворювання в період масового цвітіння. І якраз зараз алергікам особливо непереливки, оскільки розквітли чи не найбільш алергенні рослини.

Лікарка-алерголог 1-ї міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Ірена Мушак пояснила: "У кінці липня та на початку серпня почалася третя хвиля такого пилкування і, власне, зараз в нас цвітуть такі бур’яни, як полин, амброзія, соняшник, лобода".

Найперше пилок цих рослин контактує зі слизовими оболонками носа, рота та очей, які найсильніше реагують на подразник.

"Це можуть бути прояви з боку носа, такі як багаторазове пчихання, прозорі виділення з носа або навпаки закладеність носа, може бути сльозотеча, почервоніння і свербіж очей, свербіж носоглотки. Найсильніші, найважчі прояви можуть бути з боку бронхів, тобто приступи бронхіальної астми", - зазначила Ірена Мушак.

Не часто, але буває, що алергія може супроводжуватись невеликою температурою до 37 або 37.2 градусів.

Окрім цього, лікарка-алерголог каже, якщо такі симптоми часто плутають ще з чимось простудним. Проте, якщо тривають більше як тиждень, то треба сходити до сімейного лікаря, взяти електронне скерування і прийти на консультацію до алерголога.

Завідувачка кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Д. Галицького Валентина Чоп’як сказала: "У хворих на алергію більш спровокована імунна система і вони більш схильні до вірусів, наприклад, COVID-19, тому про це треба пам’ятати".

Також варто пам’ятати, що пилок може містити свої білки й у харчових продуктах, таким чином буде виникати перехресна алергічна реакція. В медицині це називають синдромом оральної алергії, який може супроводжуватись свербежем в носоглотці, набряком язика та губ.

"Якщо ми говоримо за рослинки цього періоду, а саме полин, амброзія і соняшник, то найчастіше це будуть продукти бджільництва, соняшникова олія, майонез, халва, диня, банан; такі різноманітні спеції, як кориця, коріандр, аніс; лікарські трави, наприклад, календула", - додає медичний фахівець Ірена Мушак.

Якщо ж ви хочете дізнатися, чи є у вас алергія на сезонні цвітіння, можна зробити алергопроби. Втім проводять їх в кінці жовтня, коли трави вже перецвітають.

Також лікарка-алерголог 1-ї міської клінічної лікарні ім. Князя Лева розповіла: "Лікування полягає в тому, що з маленької концентрації пилку ми проводимо так зване можна тренування організму перед контактом наступного сезону. Таке лікування називається специфічною алерговакцинацією. Воно проводиться, власне, тільки після цвітіння, і щоб протягом осені, зими й у когось трішечки весни встигли провести такий курс лікування".

Якщо ж симптоми вже з’явились, то в такому випадку можна проводити лише симптоматичне лікування. Шкірні алергопроби в цей час виконувати не можна, а лише ті, які роблять в пробірці.

"Зараз є можливість визначити близько 300 різноманітних алергенів. Це і побутові, і харчові, і звичайно, пилкові, яких особливо багато. Коли є загострення хвороби, то ми можемо провести в пробірці однозначно, незалежно від того чи є загострення, чи ні", - запевнює Валентина Чоп’як, завідувачка кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Д. Галицького.

А от щодо масок в цей період, то окрім того, що вони зменшують розповсюдження вірусу, це ще й додатковий захист для алергіків.

За словами Валентини Чоп’як, прикриваючи носові ходи й вуста маскою, можна зменшити попадання пилків. Тим більше вони набагато більші за розмірами, ніж віруси.

Також, щоб зменшити контакти з алергенами, лікарі рекомендують частіше робити вологе прибирання, а приходячи з вулиці промивати слизові оболонки носа та полоскати рот і горло. Окрім того, після вигулу своїх домашніх улюбленців, їх теж рекомендують купати, оскільки вони можуть приносити з собою пилок на шерсті.

https://youtu.be/RW4L7jI0bGc

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
"Шахрайство є": в Україні відкрили три кримінальні справи за підроблення COVID-сертифікактів (відео) "Шахрайство є": в Україні відкрили три кримінальні справи за підроблення COVID-сертифікактів (відео)
В Україні вже зафіксували факти звільнення таких медпрацівників та відкрито щонайменше три кримінальні провадження.
Африку оголосили "вільною" від поліомієліту
Континент повністю викорінила останній збережений у світі природний збудник цієї інфекції - тип 1 дикого поліовірусу. Вдалося це завдяки вакцинації.
Loading...
Load next