Україна є третім головним постачальником агропродукції до ЄС

Україна є третім головним постачальником агропродукції до ЄС

Станом на жовтень минулого року Україна зменшила поставки аграрної продукції до країн ЄС майже до рівня передвоєнного 2021 року, хоча й залишилася у трійці найбільших постачальників такої продукції до ЄС, і в той же час суттєво збільшила споживання європейського сільськогосподарського експорту.

Про це йдеться у черговому місячному звіті Європейської комісії щодо торгівлі ЄС аграрною продукцією.

Після високого рівня аграрного імпорту з України у другій половині 2022 року та на початку 2023 року, місячний показник імпорту у вересні та у жовтні 2023 року майже повернувся до рівня 2021 року, що приблизно наполовину менше, ніж у цей же період 2022 року (-45%). Кумулятивний імпорт з січня по жовтень зараз є на 1% вищим (+ 100 мільйонів євро) у порівнянні з цим же періодом 2022 року, - йдеться у повідомленні.

Відомо, що відбулися зміни у структурі європейського сільськогосподарського імпорту з України. Значне збільшення зареєстровано у поставках зерна (+1,2 мільярда євро, або +39%), цукру (+ 254 мільйони євро, або +652%) та курятини (+ 148 мільйонів євро, або +50%). Водночас зменшилися поставки до ЄС соняшника та протеїнових культур (- 762 мільйони євро, або –29%) та овочевих олій (- 688 мільйонів євро, або – 29%).

За обсягами сільськогосподарського імпорту до ЄС у період з січня по жовтень 2023 року Україна залишається на третій позиції з показником у 12 мільярдів 843 мільйони євро (+371 мільйон євро, або +3% у порівнянні цим же періодом 2022 року), поступаючись лише Бразилії і Великій Британії.

Водночас за обсягами споживання європейського сільськогосподарського експорту Україна увійшла до трійки країн-лідерів за змінами, що відбулися у порівнянні з 2022-м роком, разом із Великою Британією й Туреччиною, з абсолютним приростом поставок європейських продуктів на +19 відсотків (+447 мільйонів євро).

У загальному переліку за обсягами споживання європейського аграрного експорту Україна посідає 14-у позицію з показником у 2 мільярди 825 мільйонів євро. Це найвищий рівень споживання Україною європейської аграрної продукції за минулі чотири роки.

За оприлюдненими даними, загальний обсяг експорту сільськогосподарської продукції з країн ЄС у період з січня по жовтень 2023 року склав 190,8 мільярда євро, в той час, як аграрний імпорт до ЄС з третіх країн зафіксований в обсязі 132,8 мільярда євро.

Нагадаємо, Латвія, Литва та Естонія створять спільну Балтійську лінію оборони

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Єврокомісія виділила Україні другий транш макрофінансової допомоги на €600 млн Єврокомісія виділила Україні другий транш макрофінансової допомоги на €600 млн
Перший транш Європейської комісії від імені ЄС в розмірі 600 млн євро Україна отримала в грудні минулого року в рамках програми макрофінансової допомоги, пов’язаної з COVID-19.
Євросоюз виділив понад €25 мільйонів допомоги для постраждалих на Донбасі Євросоюз виділив понад €25 мільйонів допомоги для постраждалих на Донбасі
Європейська комісія оголосила про виділення фінансової та гуманітарної допомоги у розмірі 25,4 мільйонів євро на підтримку людей, які постраждали та продовжують потерпати від збройного конфлікту на Донбасі.
До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС
Україна розраховує ще до вересня отримати другий транш та макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, розмір якої становитиме – 600 мільйонів євро.
Loading...
Load next