Єврокомісія оприлюднила план відмови від російських енергоносіїв: деталі

Єврокомісія оприлюднила план відмови від російських енергоносіїв: деталі
ЄС планує мінімізувати свою залежність від російського викопного палива задовго до 2030 року. 

Єврокомісія схвалила довгостроковий план з відмови від імпорту енергоносіїв з росії під назвою REPowerEU на суму 195 млрд євро, який покликаний покласти край залежності Європейського Союзу від енергоресурсів рф до 2027 року і встановити нові цілі у галузі виробництва відновлюваної енергії та енергозбереження.

Про це пише ПравдаТУТ News з посиланням на пресреліз ЄК.

План включає:

  • зниження споживання енергії,
  • диверсифікацію джерел постачання (старі намагатимуться замінити поставками зі США, Єгипту, Ізраїлю та країн Перської затоки), 
  • збільшення споживання відновлюваних джерел енергії,
  • розвиток інфраструктури.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Євросоюз уже позбавляється російського вугілля. За її словами, минулого року 40% імпортованого газу походили із росії, тоді як у квітні 2022 року ця частка знизилась до 26%, тому ЄС рухається у правильному напрямку.

Сьогодні ми піднімаємо наші амбіції на ще один рівень, щоб переконатися, що ми будемо незалежними від російського викопного палива якомога швидше, «REPowerEU допоможе нам заощадити більше енергії, пришвидшити поетапну відмову від викопного палива і, що найголовніше, розпочати інвестиції в новому масштабі. Це буде швидкісний заряд нашої європейської зеленої угоди, — сказала президентка Комісії Урсула фон дер Ляєн. 

Так, ЄС планує мінімізувати свою залежність від російського викопного палива задовго до 2030 року. Втілення плану потребує вкладення додатково 210 мільярдів євро до 2027 року. 

При цьому в Єврокомісії зазначають, що відмова від російських енергоносіїв може заощадити ЄС майже 100 мільярдів євро на рік.

Швидкий відхід від російської енергетики може вдарити по економіці блоку, тому Комісія каже, що країни-члени можуть тимчасово розширити контроль над цінами на електроенергію, щоб захистити споживачів і бізнес, а також спільно купувати природний газ.

Оскільки росія веде війну в Україні, ми також повинні планувати перебої в постачанні газу та їх вплив за допомогою заходів солідарності та можливих цінових інтервенцій, – сказав комісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Нагадаємо, Європейський Союз готовий профінансувати для Угорщини модернізацію та покращення нафтопроводів, щоб країна підтримала ембарго на російську нафту.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next