Що робити, якщо травмували родимку або вона збільшилась в розмірах, чи змінила колір?

Що робити, якщо травмували родимку або вона збільшилась в розмірах, чи змінила колір?
Родимка на нозі у Анни нічим не відрізнялась від інших, але, коли працюючи на роботі, вона випадково її травмувала, та почала збільшуватись і турбувати жінку.

Родимка на нозі у Анни нічим не відрізнялась від інших, але, коли працюючи на роботі, вона випадково її травмувала, та почала збільшуватись і турбувати жінку. Спочатку Анна старалась самостійно обробити рану.    

Анна розповідає: «Впершу чергу промила перекисем, а тоді зеленкою запекла. Попекло і перестало. За декілька днів почало ще більше наростати, і ще сильніше боліти і кровоточити. Знову повторила промивку і так декілька місяців. І нічого не допомагало».

Через карантин жінка не могла добратись до лікарні, але як тільки їй це вдалось виявилося, що звичайна родимка переродилась в небезпечне захворювання - меланому.

Заступник генерального директора з хірургічної роботи Львівського обласного онкологічного центру Олег Дуда розповідає: «Меланома - це надзвичайно агресивне злоякісне захворювання шкіри, яке досить часто зараз зустрічається. В Україні за 2019 рік зафіксовано 2835 меланом. В нас у Львівській області 180 і проведено  близько 200 операцій на це захворювання».

Лікар-онкохірург відділення пухлин м’яких тканин Львівського обласного онкологічного центру Ігор Дмитрик додає: «Буває так, що меланома перероджується. Тобто з доброякісної пухлини вона перероджується одразу в злоякісну, а буває, коли одразу безпосередньо відбувається злоякісний ріст самих меланоцитарних клітин і через це відбувається розвиток подальшої хвороби».

Не завжди травмування призводить до переродження в злоякісну пухлину. В основному, якщо здерти родимку ніяких серйозних наслідків немає. Лікар обробляє рану, або видаляє рештки невусу. Але все ж якщо така ситуація трапилась потрібно показатись дерматологу, а не антесиптичними засобами її припікати.

Ігор Дмитрик наголошує: «Я категорично проти цього. Чому? Тому що люди не вміють правильно оцінити ті ризики, які можуть відбутися внаслідок цього. Бо все ж таки, коли людина травмувала родимку і після цього припікає спиртом можуть бути гірші наслідки. Спирт - це також агресивний фактор, який може в подальшому так само призводити до додаткового травмування і це буде сприяти подальшим змінам».

Олег Дуда зазначає: «Будь-яка травма, будь-якої доброякісної пухлини може призвести до переродження. Якщо відбулася така ситуація варто показати її спеціалісту дерматологу або онкологу, який може оцінити рівень того пошкодження і прийняти рішення чи видаляти рештки родимки чи ні».

Та не завжди меланома може розвинутись від травми. Постійне перебування на сонці під ультрафіолетовим випромінюванням може вплинути на розвиток захворювання. Особливо стосується це людей зі світлим типом шкіри.

«Це пов’язано з добробутом людей. Вони мають можливість поїхати в тропічні країни, відпочивати там і навіть жити. Генетично люди не пристосовані до великої кількості сонця і ми це бачимо на корінному населенні Австралії наприклад і на британському населенні. Тобто, вони частіше хворіють на меланому», - каже Олег Дуда.

Лікарі наголошують, що на сонці перебувати можна і навіть невеличка засмага для людей шкідливою не буде. Але приймати сонячні ванни рекомендують до 11 або з 16:00, коли сонце не таке агресивне. 

Олег Дуда додає: «Це застосування крему, який також як одяг захищає нас від ультрафіолету. Це достатня кількість води, адже обезводнення також зменшує захист шкіри від сонця. Не можна спати під час засмаги, тому що, як правило, опіки відбуваються, коли людина заснула під сонцем».

Спеціалісти рекомендують для профілактики меланоми  кожних пів року перевіряти родимки. До слова, У Львівському онкологічному центрі не тільки лікують вже наявні захворювання, але і консультують пацієнтів та проводять усі необхідні обстеження. Та все ж лікарі нагадують, що за родимками потрібно слідкувати, особливо якщо на тілі їх велика кількість. 

Ігор Дмитрик зазначає: «Людина має спостерігати чи змінився колір самої пухлинки, чи змінилися краї, подивитися чи є динаміка. що це означає? Спостерігати чи змінився ріст, чи, можливо, вона за останній період часу різко збільшилась. Можливо, різко збільшилася вгору, можливо, в сторону. Також важливим фактором є зміна кольору, тому що інколи буває, що одна частина родимки може бути світлішою, одна темнішою. Це також є однією з ознак».

На ранніх стадіях меланома успішно і швидко лікується. Тому травмувавши родимку або ж при її змінах потрібно показати її лікареві.

https://www.youtube.com/watch?v=hB-s1yywfqg

Авторка: Ірина Цвігун

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
В Україні вже п'ять областей відповідають "помаранчевій" зоні карантину (відео) В Україні вже п'ять областей відповідають "помаранчевій" зоні карантину (відео)
До помаранчевої зони карантину потрапили Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Тернопільська та Черкаська області. Показники решти областей зараз відповідають жовтому рівню епіднебезпеки.
Що робити при хіматаці чи аварії на хімпідприємстві (інструкція) Що робити при хіматаці чи аварії на хімпідприємстві (інструкція)
У разі хімічної атаки або аварії необхідно одягнутись так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри та використовувати протигази або ватно-марлеві пов’язки.
Loading...
Load next