Спроба держперевороту в Чорногорії задля недопущення вступу в НАТО: в країні вдруге спробують кинути за ґрати організаторів, серед яких — громадяни РФ

Спроба держперевороту в Чорногорії задля недопущення вступу в НАТО: в країні вдруге спробують кинути за ґрати організаторів, серед яких — громадяни РФ

Спеціальна прокуратура Чорногорії запропонувала суду призначити покарання організаторам спроби державного перевороту 2016 року.

Про це повідомляє видання "Балканський оглядач" з посиланням на видання Vijesti.

Громадянам Росії Едуарду Шишмакову та Володимиру Попову пропонують призначити покарання у вигляді 15 та 12 років позбавлення волі відповідно. Вважається, що росіяни були агентами російських спецслужб.

Громадянину Сербії, колишньому командиру сербської жандармерії Братиславу Дикичу, прокуратура пропонує призначити покарання у вигляді восьми років позбавлення волі.

Колишніх лідерів проросійського Демократичного фронту Андрії Мандича (нині – спікер парламенту Чорногорії) та Мілана Кнежевича (депутат парламенту) прокуратура вважає за потрібне відправити до в’язниці на п’ять років кожного.

Один рік і шість місяців в’язниці має становити покарання для водія колишнього лідера Демократичного фронту Михайла Чадженовича.

Обвинувачення також запропонувало покарання у вигляді різних термінів ув’язнення і для інших учасників невдалої спроби силового захоплення влади, серед яких більшість є громадянами Сербії.

Як повідомляється, Спеціальна прокуратура повністю дотримувалася попереднього обвинувачення.

Суд Чорногорії вже виносив рішення по справі “державного перевороту”, підтвердивши тодішнє обвинувачення Спеціальної прокуратури.

У вироку чорногорського суду від 9 травня 2019 року зазначалося, що двоє росіян (агентів російських спецслужб) організували злочинну організацію та завербували громадян Сербії та Чорногорії з метою насильницького повалення влади та оголошення перемоги проросійського “Демократичного фронту” на парламентських виборах 2016 року задля запобігання вступу Чорногорії до НАТО.

Зловмисники планували в день парламентських виборів 16 жовтня 2016 року силою захопити парламент Чорногорії, а також викрасти і вбити тодішнього прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича.

Втім, вирок так і не набув чинності.

5 лютого 2021 року Апеляційний суд Чорногорії скасував вирок першої інстанції у справі про “державний переворот”, оскільки, нібито, “в процесі його ухвалення та в самому вироку були допущені істотні порушення норм кримінального провадження”.

Рішення Апеляційного суду було ухвалене після того, як до влади в Чорногорії, за підсумками парламентських виборів 2020 року, прийшла коаліція за участі “Демократичного фронту”.

У новому обвинувачення змінено деякі формулювання, але правова кваліфікація злочинних дій залишилася без змін.

Новий вирок у справі про “державний переворот” Спеціальна колегія під головуванням судді Зорана Радовича оголосить 12 липня.

Нагадаємо, Окупанти вивезли чергову групу із 43 дітей з ТОТ Бердянська

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next