За фактом знесення садиби Зеленських у Києві відкрили справу

За фактом знесення садиби Зеленських у Києві відкрили справу

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знесення Садиби Зеленських у Києві попри її арешт.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури Києва за фактом руйнування будівлі по вул. Олександра Кониського 22 (колишня Тургенівська) розпочали кримінальне провадження.

Дії осіб, які руйнували будинок, кваліфіковані як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України). Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфікований як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 ККУ).

Як зазначили в Офісі генпрокурора, на будівлю по вул. Кониського 22, в січні 2024 року в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 ККУ), за клопотанням прокурорів був накладений арешт із забороною користування, розпорядження та відчуження.

Прокурори клопотали про накладення арешту, оскільки, згідно з Генеральним планом міста Києва, ця ділянка входить до меж історичного ареалу столиці. На проведення будівельних робіт потрібен дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України.

Попри це, протягом тривалого часу там проводилися будівельні роботи, а саме - капітальне будівництво, під час якого можливе умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Будівельні роботи проводилися без відповідного погодження МКІП. Відтак, у зв’язку з арештом будівлі, усі роботи мали бути зупинені, підкреслили в ОГП.

Однак 19 липня 2024 року, попри накладений арешт, невстановлені особи у порушення обмежувальних вимог із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок.

Наразі с встановлене місце перебування техніки, яка була задіяна під час знесення будівлі. На території, де вона перебувала, провели невідкладний обшук, в ході якого техніку вилучили. До суду подане клопотання про її арешт.

В Офісі генпрокурора наголосили, що будівля по вул. Кониського 22 перебуває під арештом, і проведення будь-яких будівельних робіт там є незаконним.

Нагадаємо, У МКІП відреагували на знесення в Києві садиби Зеленських ХІХ століття

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next