ISW: Прорив у Курській області дозволив Україні перехопити ініціативу на одній із ділянок фронту

ISW: Прорив у Курській області дозволив Україні перехопити ініціативу на одній із ділянок фронту

Операція ЗСУ в Курській області РФ дозволила українським військам принаймні тимчасово перехопити ініціативу на полі бою на одній ділянці фронту і протистояти російській ініціативі по всій території воєнних дій.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Росія володіла ініціативою на фронті з листопада 2023 року, визначаючи місце, час, масштаб і вимоги до ведення бойових дій, що змусило Україну витрачати матеріальні та людські ресурси на оборонні операції.

Однак українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і передислокувати сили і засоби в сектор, де українські війська почали атаку. Проте російські війська не проводили активних бойових дій у Курській області, зазначають ISW.

Росія використовує свою ініціативу на всій ділянці фронту для тиску на Україну і намагається перешкодити українським військам накопичувати людські та матеріальні ресурси для майбутніх контрнаступальних операцій, водночас визначаючи темп бойових дій, який би дозволив росіянам підтримувати послідовні наступальні операції, - йдеться у звіті.

Як зауважує ISW, Путін і російське військове командування, ймовірно, неправильно оцінили, що Україна не здатна протистояти цій ініціативі, проте її здатність протистояти і досягти оперативної несподіванки ставить під сумнів оперативні і стратегічні припущення російської сторони.

Загалом українська операція в Курській області і можливі подальші транскордонні вторгнення змушують Кремль вирішувати, чи розглядати кордон з північно-східною Україною як діючий фронт, який потрібно захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року.

 Нинішнє українське вторгнення створює значні загрози російським військовим операціям в Україні і стабільності режиму Путіна і вимагає відповідної реакції. Українська операція в Курській області може розширити уявлення Кремля про те, якого типу українські операції можливі вздовж кордону. Тривале ставлення Росії до кордону як до «сплячої лінії фронту» є стратегічним провалом, - йдеться в повідомленні.

Аналітики додають, що Росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж міжнародного кордону, але не виділила людські ресурси і техніку для значного укомплектування і оборони цих укріплень.

Нагадаємо, Бійці ГУР встановили на Кінбурнській косі український прапор

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next