В Ісландії вшосте за 9 місяців вивергається вулкан

В Ісландії вшосте за 9 місяців вивергається вулкан

На південному заході Ісландії вшосте з грудня сталося виверження вулкана, який виплеснув лаву через нову тріщину на півострові Рейк'янес.

Про це повідомляє The Guardian.

Виверження відбулося в ряді кратерів Сунднюкур на схід від гори Сілінгарфелл, частково перекриваючи інші зони активності на півострові Рейк'янес. Вулканічна система не має центрального кратера, а виверження проявляється у вигляді великих тріщин в землі.

Згідно з повідомленням Метеорологічного бюро, тріщина відкрилася на схід від Сілінгарфелла о 21.29 за місцевим часом після серії землетрусів.

За інформацією видання, лава тече не в напрямку міста Гріндавік, яке було евакуйовано в грудні після пробудження вулкана після 800 років спокою. Як повідомив керівник відділу погоди і клімату Норвезького метеорологічного інституту Халльдор Бйорнссон, це виверження відрізняється від попередніх напрямком потоку лави.

Якщо так триватиме й надалі, то Гріндавіку нічого не загрожує... Звичайно, ми не знаємо, що станеться в найближчому майбутньому, але цілком ймовірно, що воно досягло свого піку, а потім почне вщухати, як і інші виверження, - зазначив Магнус Тумі Гудмундссон, геофізик, який пролітав над місцем виверження.

Нагадаємо, Через екстремальну спеку кількість смертей у Європі до кінця сторіччя може потроїтись

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next