Як перебої в енергопостачанні впливають на ринок нерухомості України

Як перебої в енергопостачанні впливають на ринок нерухомості України

Як перебої в енергопостачанні впливають та впливатимуть на ринок нерухомості України розповіла Оксана Савула, ріелторка.

Приватна власність:

Будинки, а також квартири, які виключно на електриці, на жаль, зараз падають у ціні. Навіть, якщо ми зараз увійшли у час, коли вимкнення менші, або їх зовсім немає, це не означає, що люди забули. Зрештою, немає гарантії, що відключення не повернуться знову.

Не варто забувати, що попереду нас чекає зима, і якщо у Вас, наприклад, будинок лише на електриці і зараз Ви продаєте чи плануєте продавати свою квартиру, я би наполегливо рекомендувала знизити ціну, щоби продати зараз - не чекаючи зими. Очікування сенсу не має. Ціни на них навряд чи будуть дуже рости. Особливо якщо це ще й і верхні поверхи. Хоча, що дуже тішить, управлінські компанії чи ОСББ зараз активно, разом з мешканцями, пробують знайти якесь вирішення, і намагаються забезпечити світлом будинки хоча б частково, ‒ сказала Оксана.

Також важливим є те, що збільшується кількість конкурентів на ринку, вони починають будувати зараз і вже передбачають альтернативне джерело енергії, тобто сонячні панелі, або  ж вітрогенератори. Зрозуміло, що такі об’єкти будуть  мати більший попит відповідно до ситуації, в якій ми зараз живемо. Саме на них зараз тренд у країні і хоча наразі такої нерухомості мало, проте з тієї кількості, що запланована стартувати у  найближчий час, частина вже передбачає джерела альтернативної енергії.

Комерція:

Для комерції вимкнення світла - це просто мотузок на шиї . Саме в цей період дуже і дуже складно здавати комерційні приміщення в оренду. Тому що бізнес і так достатньо складно розвивати в умовах війни, але коли ще додатково в тебе весь час виникає питання зі світлом, з генераторами, з бензином  і так далі - це є суттєвим додатковим навантаженням для кожної справи. Тому, якщо Ви здаєте комерційне приміщення в оренду і орендарі просять про знижку, погоджуйтесь. Краще менше грошей, але працююча комерція. 

Девелопери:

Звісно ж, якщо немає електрики,  девелопери вимушено затягують будівництво своїх об’єктів. Але важливо кожному з нас, хто очікує на свої метри квадратні, намагатись ставитися зрозумінням до цієї ситуації, а не навпаки загострювати : «чому так довго будується?». Тому що досить того, що немає КИМ працювати, то коли немає електрики - ще й немає ЧИМ.

Люди:

І останнє, що, мабуть, найбільше впливає на ринок нерухомості, коли відбуваються відключення світла - психологічний стан людей. Не знаю як воно так працює, але в  момент відключення світла настрій людей дуже пригнічується, їм нічого не хочеться. Тому в ці періоди ринок нерухомості відверто «простоює», ‒ розповіла ріелторка.

Здавалось би, що світло і реалізація нерухомості не так сильно взаємоповʼязані , проте вимкнення світла дуже суттєво впливає на ринок нерухомості та ціни на ринку.

Loading...
Load next