МАГАТЕ у звіті повідомило про присутність російських військових на Запорізькій АЕС

МАГАТЕ у звіті повідомило про присутність російських військових на Запорізькій АЕС

Співробітники МАГАТЕ фіксували присутність на захопленій Росією Запорізькій атомній електростанції озброєних людей та військової техніки.

Про це йдеться в опублікованому на сайті МАГАТЕ звіті про дворічну присутність місії експертів на окупованій Росією українській ЗАЕС.

Cпівробітники МАГАТЕ продовжують повідомляти про присутність на станції озброєних людей та військової техніки, ‒ йдеться у звіті.

Зазначається, що це є порушенням одного з п’яти принципів безпеки для Запорізької АЕС, запропонованих у травні 2023 року гендиректором МАГАТЕ, а саме – ЗАЕС не має використовуватися як сховище або база для зберігання важкого озброєння або військовослужбовців, які можуть бути використані для нападу з території станції.

Також порушенням одного з принципів, який передбачає відмову від здійснення атак на станцію чи з неї, відбувся у квітні 2024 року, коли станція зазнала атаки безпілотниками.

У звіті також відзначається, що присутні на ЗАЕС експерти місії МАГАТЕ стикаються з обмеженнями у доступі.

Співробітники МАГАТЕ проводять обходи об'єкта та технічні обговорення з керівництвом ЗАЕС, зосереджуючи увагу на питаннях ядерної та радіаційної безпеки, включаючи системи безпеки станції, технічне обслуговування та випробування, управління конфігурацією, кадрове забезпечення, фізичний захист, радіаційний захист, готовність до аварійних ситуацій та реагування на них. Ці заходи проводяться у будні, вихідні, святкові та вечірні години, за необхідності. Хоча ця діяльність була корисною для оцінки ситуації з ядерною та фізичною ядерною безпекою на станції, МАГАТЕ зіткнулося з обмеженнями в отриманні доступу до деяких ділянок, - йдеться у документі.

У звіті також зазначається, що на основі вимірювань, проведених під час регулярних обходів експертами МАГАТЕ, рівні радіації на ЗАЕС "залишаються в межах очікуваного діапазону". Загалом ситуація з ядерною безпекою на окупованій росіянами атомній електростанції залишається "дуже нестабільною".

Постійна присутність персоналу МАГАТЕ відіграє важливу роль у зниженні ризику ядерної аварії на ЗАЕС. Однак загальна ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС залишається дуже нестабільною. За два роки тривалої присутності всі сім "стовпів" були повністю або частково скомпрометовані. Оцінки, проведені МАГАТЕ на сьогоднішній день, демонструють, що ризики на ЗАЕС залишаються високими, - наголосили в агентстві.

Нагадаємо, У Луцьку затримали чоловіка, який стріляв з рушниці по військових

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next