Україна розслідує 28 розстрілів українських полонених з боку російських військ

Україна розслідує 28 розстрілів українських полонених з боку російських військ

Офіс генпрокурора розслідує 28 розстрілів українських полонених з боку військ рф із початку великої війни, у яких загалом загинули 62 українські військовослужбовці.

Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін у відповідь на запит CNN.

Джерела в Головному управлінні розвідки Міноборони України надали CNN список із 15 випадків розстрілів з листопада 2023 року, більшість із яких підтверджено відео- та аудіоперехопленнями безпілотників.

Ще одне відео розстрілу на Торецькому напрямку поширилося соцмережами на початку вересня. Донецька обласна прокуратура знайшла публікацію, як троє військових однієї з бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками, коли до них майже впритул підібрався ворог. Окупанти поклали їх обличчям на землю, після чого майже відразу розстріляли у спину.

Правоохоронці наголошують, що умисне вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин. Наразі українські слідчі перевіряють ці дані, розпочате досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

CNN пише, що отримало також відео страти російськими військами трьох українців, зняте під час боїв наприкінці серпня біля Покровська. Український службовець, який надав відео з безпілотника, сказав, що їхньому підрозділу відомо про численні подібні випадки на передовій, які не були оприлюднені та не розслідувані.

Генпрокурор Костін зазначив: "такі злочини були скоєні в різних областях України різними підрозділами, що дає можливість стверджувати, що така політика кремля може бути зарахована до злочинів проти людяності".

Нагадаємо, Сили оборони зупинили просування РФ на Покровському напрямку - Сирський

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу
Такий випадок не є поодиноким.
ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників
Раніше у березні ОБСЄ заявило, що їм вдалось евакуювати з України майже 500 членів міжнародної місії.
Loading...
Load next